BEOGRAD – Na Beogradskom sajmu do 7. aprila se održavaju jubilarni, 40. Sajam nautike, lova i ribolova i 23. Međunarodni sajam hortikulture „BeoPlantFair 2018“ koji uporedo prate 21. Međunarodna izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“, 6. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme „MotoPlantExpo“ i 2. Izložba organskih proizvoda „Organic Fest“.
Otvarajući sajmove, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević posebno je istakao sajam hortikulture kao priliku da se malim proizvođačima pomogne da izadju na tržište.
Kad je reč o sajmu hortikulture, on je kazao da ministarstvo 10 godina zaredom podržava “naše vredne domaćine” u najrazličitijim oblastima.
Stanojević je istakao i edukativni karakter Medjunarodnog sajma hortikulture.
„Bašta u srcu grada” slogan je Sajma hortikulture koji svakog proleća privlači veliko interesovanje posetilaca, a bogata ponuda idejnih rešenja za uređenje vrtova, dvorišta ili balkona, kao i najraznovrsnijih proizvoda i usluga, predstavlja pravu atrakciju za sve ljubitelje cveća i zelenila.
Izlagači pripadaju različitim oblastima hortikulture i predstavljaju uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu…
Koncept Sajma hortikulture zasnovan je na sintezi stručnog, edukativnog i estetskog, a celokupan program sastoji se iz četiri celine: Flora, Zeleni dizajn, Darovi prirode i Organik fest i MotoPlantExpo.
Interaktivan i sadržajan stručni prateći program podrazumeva predavanja i prezentacije, demonstracije iz raznih oblasti hortikulture uz učešće eminentnih domaćih i inostranih predavača i prezentera, a odraz je dugogodišnje kvalitetne saradnje sa profesionalnim i strukovnim udruženjima i organizacijama.
Uz edukativni segment manifestacije zastupljeni su i zabavni sadržaji, kreativne radionice, takmičenja i nagrade za učesnike i posetioce.

Na 40. sajmu nautike, lova i ribolova, specijalizovanoj manifestaciji za plovila svih vrsta, opremu za lov i ribolov, sportove na vodi i ronjenje, nautičku, kamp i outdoor opremu učestvuje više od 80 izlagača.
Među njima su i predstavnici najpopularnijih domaćih i svetskih brendova, uključujući i one najrenomiranije u sektoru ekskluzivnih plovila, kao što su Monterey 378, Cranchi 30, Bavaria 29, Beneteau Antares 30S, See Ray, Jeanneau, Sealver…
Pod sloganom „Isplovi, zabaci, ulovi“, posetioci mogu da iskoriste i tradicionalnu berzu polovih plovila, biće predstavljene poznate regate, splavarenja i ostali vodni potencijali Srbije, a sve je „začinjeno“ neizostavnim ekološkim i bezbednosnim temama vezanim za vodu.
Poseban akcent stavljen je na lov i ribolov, kod kojih je ekspanzija svake godine sve uočljivija.
Beogradske medije zaokupila je, medjutim, najviše informacija da je najskuplja jahta na sajmu “monterej 378 SE”, koja košta bezmalo pola miliona evra, prodata već na početku manifestacije i to srpskom biznismenu, kao i da su odmah prodata i sva druga plovila skuplja od 100.000 evra.