BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan najavio je danas da Srbiji predstoji veliki posao na implementaciji Direktive o industrijskim emisijama, koja je jedna od najkomplikovanijih i najtežih u oblasti životne sredine.
Trivan je na predstavljanju projekta “Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji” istakao da će pomenutoj direktivi morati da se povinuje veliki broj preduzeća, njih približno 227.
On je rekao da je današnji sastanak u Privrednoj komori Srbije (PKS) jedan od prvih u nizu koji će biti održan sa privredom, PKS i lokalnim samoupravama gde se nalaze preduzeća na koja se direktiva odnosi.
Ovde je reč o prehrambenoj industriji, o industriji za intenzivnu proizvodnju živine i svinja, i toplanama koje su u lokalnim samoupravama. To je ogroman broj preduzeća koja utiču na kvalitet naše životne sredine i zato je ova direktiva i komplikovana i zahtevna, ukazao je ministar.
Ideja je, kako je naveo, da Poglavlje 27 i naša pregovaračka pozicija u pregovorima o priključenju EU budu tako dobro pripremljeni i temeljni da bi se taj posao uradio kako treba.
Ministar je rekao da je za to važno da privreda dostavi apsolutno sve podatke o sopstvenom poslovanju i načinu rada kada je reč o industrijskim emisijama, kako bi se potom pregovaralo upravo u interesu industrije.
Kada shvatite u kakvom je stanju, onda ćete lakše razumeti koji su tranzicioni rokovi i koje je vreme potrebno da dostignete određene standarde, ukazao je Trivan.
On je naveo da su sve zemlje koje su prošle ovaj proces imale strahovito veliki posao i probleme da bi najpre uspostavile platformu za razgovore na ovu temu, a kasnije i u primeni.
Tokom dostizanja standarda mnoge zemlje su imale problem da ono što su dogovorile zaista i pripreme, dodao je ministar i naveo da u čitavom tom procesu Srbija ima veliku pomoć Švedske i njena dragocena iskustva.
Ovo je još jedan u nizu projekata koje radimo zajedno sa Švedskom, i to je izuzetno važno. Ovde nije reč samo o novcu, već i o pomoći koju nam ta zemlja pruža pre svega u znanju i iskustvu, poručio je Trivan.
Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin istakao je da je Švedska u protekle četiri godine sa 12 miliona evra pomogla Srbiji u sektoru ekologije, i dodao da su svi projekti koje Švedska podržava u Srbiji deo približavanja naše zemlje EU.
On je objasnio da će svi projekti koji se odnose na Direktivu o industrijskim emisijama imati pozitivan efekat i na zdravlje ljudi u Srbiji jer će voda biti čistija, biće manje problema sa hemikalijama, a proizvodnja će biti efikasnija.
Prema njegovim rečima, srpska privreda će biti konkurentna ne samo na evropskom, nego i na globalnom nivou.
Lundin je podsetio na to da je Švedska prošla slične procese pre 30 i 40 godina kada je reč o prečišćavanju vode, te će vrlo rado podržati druge zemlje koje žele da prođu iste procese.
(Izvor:Vlada Republike Srbije, foto: Pixabay)