BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će kroz programe sa Nemačkom razvojnom bankom KfW biti obezbeđena zdrava pijaća voda i rešen problem otpadnih voda u opštinama i gradovima u Srbiji u kojima živi 1,6 miliona ljudi.

Mihajlović je u Vladi Srbije prisustvovala potpisivanju dva ugovora iz programa sa KfW, u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra, u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadne vode i kolektora u Vranju, između izvođača radova i JP Vodovod Vranje.

Ona je navela da je kroz program sa KfW-om ulaženo više od 250 miliona evra u razvoj komunalne infrastrukture, uključujući tekuće projekte i one koji počinju ove godine.

Mihajlović je izrazila zahvalnost Nemačkoj i ambasadoru te zemlje Akselu Ditmanu na velikoj podršci Srbiji u rešavanju ovog važnog pitanja, dodavši da nema bitnije stvari za svakog građanina od zdrave vode za piće, urednog vodosnabdevanja i zdrave životne sredine.

Možda se ta tema nekad stavljala sa strane, ali zahvaljujući saradnji sa KfW imamo danas rezultate i u toj oblasti, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, iskustvo projekata iz saradnje sa KfW-om jeste takvo da se radovi izvode kvalitetno i na vreme, što se očekuje i od realizacije ovog projekta.

Ovi projekti za nas su veoma važni zbog sticanja novih znanja koje ovim putem dolazi u Srbiju, zaključila je Mihajlović.

Ambasador Ditman je rekao da je projekat za upravljanje otpadnim vodama jedan u nizu projekata koji se realizuju u Vranju, podsetivši na to da je 2016. obeležen početak rada na izgradnji cevovoda od akumulacije Prvonek do Vranja.

Sve to je dokaz veoma dobre i bliske saradnje sa razvojnom bankom KfW, a u okviru šire razvojne saradnje Nemačke i Srbije od 2000. godine.

Od tada su u oblast zaštite životne sredine uložena značajna sredstva, oko milijardu evra, a oblasti vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama samo su jedan od segmenata, rekao je Ditman, i dodao da se u 23 opštine i grada u Srbiji realizuju slični projekti.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je reč o značajnoj kapitalnoj investiciji kojom će biti rešen problem kanalizacije u Vranju, pre svega u prigradskim naseljima i selima na teritoriji te lokalne samouprave.

(Foto: mgsi.gov.rs)