BEOGRAD – VI međunarodni MITECO Foruma okupio je eksperte iz zemlje i sveta koji su u hibridnoj formi (online i offline panela) diskutovali o pravcima daljeg razvoja Srbije u politikama zaštite životne sredine, analizirajući ih kroz prizmu novih realnosti kakve nam je donela pandemija virusa COVID-19.

U uvodnom delu su se obratili NJ. E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, Siniša Mitrović, direktor Sektora za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS) i Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco.

„Ovo godine održavamo Forum pod sloganom „Znam, znači mogu!“ gde znanje i informacija u globalno izmenjenim okolnostima posebno dobijaju na značaju. Forum je imao tri panela. Tokom prvog panela smo iz prizme akademskog i inovacionog znanja fokus stavili na nove modele investiranja u zaštitu životne sredine. U drugom panelu smo sa predstavnicima medija razgovarali o odgovornom izveštavanju i podizanju svesti o ovoj veoma važnoj temi. Dok se treći panel bavio odnosom korporacija i društva iz ugla pozitivnih interakcija, kreiranja javno privatnih saradnji i kružne privrede“, istakao je Miodrag Mitrović.

Neki od zaključaka sa Miteco Foruma:

  • Kružna ekonomija je mogućnost da vratimo prirodi ono što joj uzimamo, ali bez narušavanja prirode i biodiverziteta. Ekonomija 19. i 20. veka nije primenjiva u novoj realnosti, jer ne možemo dozvoliti da se ekonomija bazira na rezulatima na uštrb prirode i životne sredine.
  • Jedini razvoj o kojem se može govoriti je održivi razvoj, a to je onaj razvoj koji nema negativne uticaje na društvo i prirodu. Država bi trebalo da pruži početni impuls, a zatim i da podstakne privatni sektor za investicije. Na taj način bi se dobio zaokružen sistem koji bi povećao otpornost na neke nove nadolazeće krize, uključujući i one izazvane klimatskim promenama;
  • Mediji izveštavaju više, detaljnije i posvećuju veći prostor temama životne sredine u odnosu na period od pre nekoliko godina. Uobičajne omaške kada govorimo o izveštavanju o životnoj sredini su da se te vesti vezuju za neophodnost ogromnih investica, što ima za posledicu da odbija publiku i stvara utisak da te teme nemaju veze sa njihovim životom;
  • Bez obzira što postoji oficijelni model za privatno javno partnerstvo to još uvek nije zastupljeno u poželjnoj meri i nepoverljivost se i dalje oseća. Upravo bismo pandemiju i atmosferu nove normalnosti trebali da iskoristimo u cilju partnerskog delovanja;
  • Trend da se otpad koristi kao energija je već prevaziđen. Sada se otpad pretvara u novi proizvod, pa smo prinuđeni da pronađemo alternativne i inovativne izvore energije poput sunčeve i energije koraka koja se pretvara u električnu.

Panelisti koji su učestvovali na današnjem događaju na temu „Nove realnosti“ bili su Slobodan Minić, specijalni savetnik Fiskalnog saveta Republike Srbije, Ivan Karić, šef pregovaračke grupe 27 (2017-2020. godine), Aleksandra Drecun, predsednica Centra za nauku i inovacije “Intersection”, Aleksej Kišjuhas, sociolog i kolumnista. Panel je moderirao Nikola Božić, programski direktor istraživačke stanice „Petnica“.

U drugom panelu posvećenom medijima učestvovali su Zoran Stanojević, urednik RTS-a, Vojislav Stevanović, novinar N1, Ivana Mićević, novinar Večernjih novosti i Radojka Nikolić, urednica Biznis magazina i Ekonometra. Panelom je moderirao Slobodan Bubnjević, fizičar, naučnik i novinar.

Treći panel koji se odnosio na korporacije i društvo okupio je predstavnika PKS-a, Sinišu Mitrovića, Miodrag Gluščevića, programskog direktora Stalne konferencije gradova i opština, Marinka Ukropinu, generalnog direktora SGS-a za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru i Thomas Leitnera, rukovodioca odeljenja za upravljanje alternativnim gorivima, Wien Energie, Austrija. Panel je moderirao Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco.

(Izvor: V+O Communication)