climate-change-5128984_1280

PARIZ – Životna sredina zauzima tek šesto mesto na listi pitanja koja zabrinjavaju građane u 30 zemalja, iza korona virusa na prvoj poziciji, zatim životnih troškova, nezaposlenosti, siromaštva i zdravstvenog sistema, pokazuju rezultati jedne ankete koju je agencija Ipsos uradila za francusku elektroprivrednu kompaniju EDF.

Zdravstvena kriza izazvana korona virusom nije izbrisala klimatsku krizu iz svesti ljudi, ali, iako 70% svetske populacije navodi veću zabrinutost nego prošle godine kada su u pitanju klimatski problemi, građani i dalje slabo poznaju njihove uzroke i nisu spremni da se angažuju.

Prema rezultatima velike ankete koju je Ipsos sproveo u septembru na uzorku od 24.000 ljudi u 30 zemalja koje čine dve trećine svetske populacije i među kojima ima najvećih emitera ugljen-dioksida, 39 procenata ispitanih reklo je da ih najviše zabrinjavaju problemi životne sredine.

Time je životna sredina dospela na šesto mesto liste, gde je na prvom mestu korona virus (69% ispitanika), a slede životni troškovi (47%), nezaposlenost (45%), zdravstveni sistem (45%), siromaštvo i nejednakosti (43%).

Najviše su, sudeći po rezultatima ankete, zabrinuti stanovnici Evrope – problemi životne sredine su na četvrtoj poziciji u Francuskoj – kao i Kanade, Australije, Indije i Kine.

S druge strane, u SAD, Brazilu, Rusiji ili afričkim zemljama ta tematika nije u prvih pet najvažnijih pitanja, prenose francuski mediji.

Izvor: gallissimo.rs

(Foto: Pixabay)