BEOGRAD – Izgradnja postrojenja za preradu komunalnog otpada u Vinči počeće na proleće sledeće godine, najavio je gradski menadžer Goran Vesić i istakao da se taj projekat radi u javno – privatnom partnerstvu sa kompanijama iz Francuske i Japana.

Deponiju Vinča, osim Vesića, obišli su ambasadori Japana i Francuske, Đuinići Marujama i Frederik Mondolini, koji su naglasili da će problem jedne od najvećih deponija u svetu uskoro biti rešen.

Vesić je rekao da je ovo najvažnije javno-privatno partnerstvo koje se desilo u Srbiji od kada je usvojen Zakon o javno-privatnom partnerstvu, i naveo da je vrednost tog projekta 333 miliona evra.

Govoreći o dinamici sprovođenja projekta, gradski menadžer je istakao da će do oktobra biti završena izmena Plana detaljne regulacije, a u oktobru će, kaže, Skupština Grada usvojiti taj Plan. “Do kraja godine mi ćemo izdati građevinsku dozvolu za izgrađu postrojenja, a Plan detaljne regulacije je osnov za izdavanje građevinske dozvole”, objasnio je Vesić.

Kaže da se na deponiji Vinča više od 40 godina odlaže svo beogradsko smeće i s obzirom da je ta deponija “pred zatvaranjem”, Beograd bi, ističe, imao problem sa odlaganjem smeća u narednih 10 godina da taj problem nije rešen kroz projekat sa japanskim i francuskim partnerima.

“Deponija proglašena za jednu od 10 najvećih u svetu”

“Ovo je najveći ekološki problem na teritoriji Srbije. Takođe, ova deponija je proglašena za jednu od 10 najvećih u svetu, i jedna od dve u Evropi, dok je druga na teritoriji Rusije”, ukazao je Vesić.

Podseća da je Planom za upravljanje otpada iz 2011. predviđeno da se problem Vinče reši za 174 miliona evra iz kredita i dodao da je trenutna gradska vlast uspela da obezbedi 333 miliona evra bez ikavkih zaduženja i rizika za Grad. “U Evropi postoji oko 400 ovakvih deponija, a mi smo uspeli da dobijemo najpovoljniju i najnižu cenu koja je rađena kroz javno-privatno partnerstvo u Evropi”, rekao je Vesić.

Gradski menadžer je izjavio da su francuske kompanije u poslednje dve godine sve više prisutne u Beogradu, te da ne misli samo na kompaniju “Suez” koja je zadužena za projekat u Vinči, već i na kompaniju “Vansi” i na druge pregovore koje Grad ima u vezi sa izgradnjom metroa.

Primećuje i da je sve više i japanskih kompanija koje ulažu u našu zemlju, te da je jedna od takvih projekat postrojenje za odsumporavanje u Obrenovcu.

Na pitanje novinara da li će Grad za projektna plaćanja davati privatnom partneru za Vinču 38 miliona evra godišnje, gradski menadžer je odgovorio da to nije tačno, već da će Grad plaćati “mnogo manje”. “To je bila, nažalost, prljava predizborana kampanja koja se vodilia protiv ovoga i to od onih koji nisu bili u stanju da reše ovaj problem, a hteli su da ga reše tako što su hteli da se Grad zaduži za 179 miliona evra”, navodi Vesić.