BEOGRAD – Više od 25 tona otpada za koji se pretpostavlja da je kancerogen i opasan pronađeno je i izvađeno u selu Vukićevica kod Obrenovca pre dva dana i u narednim danima očekuje se da nekim od firmi zaduženih za njegovo skladištenje, prevoz i zbrinjavanje bude zabranjen rad.
To je danas rekao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom obilaska lokacije na kojoj je u tom mestu pronadjen opasni otpad, istakavši da je sprečena nova ekološka katastrofa i da se sumnja da u Vukićevici i okolini ima još takvog otpada.
U Srbiji je registrovano 113 firmi za zbrinjavanje opasnog otpada,od kojih je u funkciji od 15 do 20 i inspekcija proverava njihove aktivnosti.
Ministar je naveo i da se godišnje izdvoji 20 miliona evra za odlaganje opasnog otpada, ali da taj novac ne odlazi za zbrinjavanje tog otpada, već u nečiji džep, dok toksični otpad završi u životnoj sredini – zemljištu, hrani i vodi.
Za opasan otpad koji je u Vukićevici pronađen u februaru, sud u Obrenovcu je osudio prvookrivljenog prvostepenom presudom na četiri i po godine zatvora i novčanom kaznom od 600.000 dinara i drugooptuženog na godinu i šest meseci zatvora i novčanom kaznom od 250.000 dinara.
Ovo je prvi put da u Srbiji neko odgovara za zločin prema životnoj sredini i resorno ministarstvo nastavlja sa otkrivanjem nelegalno zakopanog opasnog otpada, najavljuje Trivan.
Prema njegovim rečima, svi oni koji budu vršili ovakvu vrstu kriminala prema životnoj sredini, ali i svojim i našim životima, moraju da budu osuđeni.
Više od 110 tona otkrivenog opasnog otpada uskladištenog u skladu sa zakonom biće prerađeno u Srbiji ili izvezeno u inostranstvo a novac za to će obezbediti lokalna samouprava ili Ministarstvo, rekao je ministar zaštite životne sredine.