LONDON – Wizz Air, jedna od evropskih avio-kompanija sa najvećom stopom rasta i najveći niskotarifni avio-prevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi, objavio je danas da je ostvario najniže emisije CO2 po putniku među svim konkurentskim avio-kompanijama. Sa zabeleženih 56,5 g CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar u maju 2019, Wizz Air je avio-prevoznik sa najmanjim ekološkim otiskom po putniku. Sledeći proaktivan korak koji Wizz Air preduzima je uključivanje podataka o emisijama u mesečnu statistiku kako bi na osnovu transparentnosti putnici mogli da imaju sve potrebne informacije da donose odgovorne odluke.

Wizz Air poseduje modernu flotu koju čine avioni tipa Airbus A320, A321CEO i A321NEO prosečne starosti 4,7 godina, što je čini jednom od najmlađih u avio-industriji. Wizz Air-ove emisije CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar se konstantno smanjuju tokom poslednjih godina, uz zabeležen pad od 4,4 odsto u maju 2019. u poređenju sa prethodnom godinom. Uz naručenih više od 250 aviona tipa Airbus A321NEO, Wizz Air će nastaviti da podstiče efikasnost i unapređenja u ovoj oblasti, pri čemu će ekološki otisak ove kompanije biti dodatno smanjen za skoro jednu trećinu tokom naredne decenije.

Mesečni podaci maj 2019.
– ostvareni putnički kilometri: 5.656 miliona km
– broj prevezenih putnika: 3,47 miliona putnika
– emisije CO2: 319.760 tona
– CO2 u gramima po putniku na svaki pređeni kilometar: 56,5 g

Model A320neo i ostali članovi ove porodice koji su potom uvedeni su prvi usvojili najnovije tehnologije, uključujući motore nove generacije i izgled kabine koji je referentan za celu industriju, zahvaljujući čemu su troškovi goriva smanjeni za 20 odsto. A321neo takođe nudi velike ekološke prednosti sa skoro 50 odsto manjom bukom u poređenju sa prethodnom generacijom letelica. Od uvođenja u upotrebu 2016. godine, GTF motor firme Pratt and Whitney je ispunio obećanje o smanjenju emisije oksida azota za 50 odsto.

„Krajnji cilj Wizz Aira je da omogući udobniji život ponudom pristupačnih putovanja i mi se ponosimo što ovu misiju ispunjavamo na najodrživiji mogući način. Biti odgovorna kompanija i obezbediti održivu budućnost za buduće generacije nije takmičenje. Danas, sa najnižom emisijom CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar u celom sektoru, Wizz Air je već „najzeleniji” izbor avio-prevoza za koji putnik može da se odluči. Postavili smo ambiciozne ciljeve u vidu dodatnog smanjenja uticaja na životnu sredinu kroz primenu najsavremenije tehnologije i dalje smanjenje emisije CO2 po putniku za jednu trećinu do 2030. godine. U našim rukama su najbolji alati pomoću kojih to možemo da ostvarimo – avioni tipa A321NEO sa Wizz Airom konfiguracijom sedišta kapaciteta 239 putnika i Pratt and Whitney GTF motore koji koriste najčistiju i ekološki najmanje štetnu tehnologiju koja trenutno postoji na svetu”, izjavio je Jožef Varadi, generalni direktor Wizz Air-a.

Izvor: Represent Communications