Stana Božović, državna sekretarka MPZŽS

Juče je potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Kruševca, o finansiranju opreme za nadzor nad regionalnim sistemom vodosnabdevanja. Memorandum su potpisali državna sekretarka Ministarstva dr Stana Božović i gradonačelnik Dragi Nestorović, a potpisivanju je prisustvovao i direktor JKP „Vodovod“ Vladimir Milosavljević.
Za realizaciju projekta Regionalnog sistema vodosnabdevanja Rasinskog okruga, iz programa IPA 2008, EU je obezbedila 7 miliona evra. Projekat sadrži sledeće komponente: rekonstrukcija i proširenje postrojenja za preradu vode u Majdevu, izgradnja magistralnog cevovoda dužine 5400 metara za opštinu Varvarin sa rezervoarom,magistralni cevovod dužine oko 6500 metara za opštinu Ćićevac i daljinski nadzor i upravljanje Regionalnim sistemom vodosnabdevanja.
Prve tri komponente su realizovane, a za četvrtu – daljinski nadzor i upravljanje, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine opredelilo je sredstva u iznosu od 25 miliona dinara.
Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Stana Božović izrazila je zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom, ističući da je grad Kruševac „poligon investicija“ i primer dobre prakse.
„Kruševac prati politiku Vlade Republike Srbije u oblasti zaštite životne sredine – vodosnabdevanja i kanalizacije, upravljanja otpadom, a ono što će tek biti aktuelno u narednom periodu su i zaštićena područja, odnosno njihovo proglašenje“, navela je Božović.
Ministarstvo, nastavila je državna sekretarkadr Stana Božović,kandidovalo je projekat za prečišćavanje otpadnih voda Brus – Blace za finansiranje preko IPA programa za 2017.godinu, a u pitanju su bespovratna sredstva.
Srbija se obavezala da prihvati standarde Evropske unije u ekologiji i u naredne 24 godine ( do 2041. ) treba da izgradi 320 postrojenja u vrednosti od oko 5 milijardi evra.
Završetkom Regionalnog sistema vodosnabdevanja Rasinskog okruga sa sistema Ćelije, fabrika vode iz Majdeva obezbediće zdravu pijaću vodu za oko 200 000 stanovnika (Kruševac, Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin i tri sela trsteničke opštine).
Državna sekretarkadr Stana Božović, u okviru posete, obišla je i lokaciju Hemijska industrija„Župa“, gde je Ministarstvo finansiralo izmeštanje i trajno zbrinjavanje opasnog otpada, a danas je Hemijska industrija „Župa“ privatizovana i već je dodatno zaposlila 30 građana Kruševca.