Završen V Međunarodni MITECO Forum
„Danas odgovorno. Sutra održivo

V Međunarodni MITECO Forum - panel diskusija

Zašto se u Evropskoj uniji koči razvoj ambicioznih ciljeva cirkularne ekonomije? Ako su industrijska groblja u Srbiji puna, zahvaljujući nekadašnjim gigantima koji su završili na otpadu, da li prerada tog otpada predstavlja ekonomsku šansu za našu zemlju? Da li je u održivom sistemskom zbrinjavanju industrijskog i opasnog otpada neophodna saradnja državnog i privatnog sektora, i šta nam govore primeri iz regiona? Ovo su samo neka od pitanja na koja su eksperti iz zemlje i inostranstva pokušali da daju odgovore, kao i da ukažu na mogućnosti za dalja delovanja u oblasti životne sredine i održivog razvoja, u okviru Međunarodnog MITECO Foruma, koji je održan po peti put pod sloganom „Danas odgovorno. Sutra održivo“. Neki od glavnih zaključaka Foruma u fokus stavljaju neophodnu primenu sistematičnog koncepta upravljanja otpadom, koji je podržan od strane države, ali i privatnog sektora. Iz ugla privrede, istaknut je značaj poglavlja 27, u cilju dostizanja zahtevnih evropskih standarda, kao i ulaganje u pitanja životne sredine i cirkularne ekonomije.

Miodrag Mitrović rekao je da MITECO Forum pruža potencijalne okvire budućeg delovanja u industriji upravljanja otpadom i zaključio: „MITECO Forum predstavlja informativnu i edukativnu platformu, koja godinama u nazad beleži sve veći broj posetilaca. To dokazuje da postoji rastuća svest kod šire javnosti o održivom razvoju, ali i interesovanje za konkretnim primerima dobre prakse, koji bi mogli da daju pravac daljeg razvoja Srbije u politikama zaštite životne sredine“.

Tokom V međunarodnom MTECO Foruma svečano je otvorena izložba fotografija „Životna sredina bez cenzure“ i ovom prillikom su uručene nagrade pobednicima konkursa. Prvo mesto osvojio je autor El Gvojos sa fotografijom „Avet civilizacije“.

O MITECO Forumu:
MITECO Forum je posvećen stručnoj javnosti, kompanijama, predstavnicima lokalnih samouprava i zainteresovanim pojedincima koji svojim delovanjem žele da utiču na zdraviju budućnost. Značaj se ogleda u činjenici da predstavlja referentno mesto gde se otvaraju nove teme u vezi sa zaštitom životne sredine i održivim razvojem, sa posebnim osvrtom na oblast upravljanja otpadom.