BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas, prilikom obilaska radova na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice, na obilaznici oko Beograda, da će taj projekat biti završen u oktobru.

Mihajlović je izrazila divljenje srpskim inženjerima zbog načina na koji su projektovali i izvode radove na izgradnji mosta, budući da se ovaj tehnički postupak sprovodi po prvi put ne samo u Srbiji, već u ovom delu Evrope.

To pokazuje da su naši stručnjaci spremni za velike poduhvate, ocenila je ona i dodala da je to posebno važno jer Srbija ove godine pokreće novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra.

Prema njenim rečima, izgradnjom prstena oko Beograda smanjiće se emisija štetnih gasova, nivo buke i zagađenja, a tranzitni saobraćaj i teški kamioni koji će biti izmešteni iz centra grada doprineće bržem, efikasnijem i bezbednijem saobraćaju.

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak ukazao je na to da su građevinski radovi 80 odsto završeni i da je u pitanju tehnološki izazov koji se retko izvodi u Evropi.

Šefica predstavništva Evropske investicione banke za Srbiju, koja finansira ovaj projekat, Dubravka Negre iskazala je zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, projektantima i izvođačima na dobroj realizaciji.

Ona je precizirala da EIB finansira dve ključne tačke na Koridoru 10 – obilaznicu oko Beograda i auto-put ka Skoplju, kroz Grdelicu, navodeći da je pomenuta obilaznica važna jer doprinosi regionalnom povezivanju i izmeštanju teškog teretnog saobraćaja iz centra grada.

Most preko Save deo je obilaznice oko Beograda, a vrednost projekta iznosi četiri milijarde dinara, dodaje se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.