Delegacija Švedske agencije za saobraćaj i transport trenutno boravi u Srbiji sa ciljem da predstavi glavne putne i železničke projekte u Švedskoj, kao i da se upozna sa srpskim kompanijama koje posluju u oblasti izgradnje putne infrastrukture.

Tim povodom u rezidenciji ambasadorke Švedske, u sredu, 24. maja, organizovan je Dan dobavljača, kada je preko 30 srpskih kompanija učestvovalo na prezentacijama, kao i na B2B sastancima sa 11 predstavnika ove švedske nacionalne agencije.

Opšti cilj je bio predstavljanje glavnih putnih i železničkih projekata u Švedskoj, kao i povezivanje sa partnerima u građevinarstvu, projektantima i kompanijama u Srbiji koje su u mogućnosti da prate i realizuju velike projekte.

Poseban fokus je bio usmeren na kompanije koje su konkurentne i mogu biti podizvođači, kao i na firme koje koriste inovativne metode, primenjujući nova znanja i veštine u izgradnji putne infrastrukture.

Nj.E. Anika Ben David, ambasadorka Švedske istakla je u svom uvodnom izlaganju da je Dan dobavljača jedinstvena prilika za jačanje švedskih i srpskih poslovnih partnerstava i saradnje u sektoru saobraćajne infrastrukture što bi moglo značajno doprineti daljem razvoju transportne infrastrukture u Švedskoj.

Švedska agencija za saobraćaj i transport je državno telo koje je nadležno za planiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje celokupne infrastrukture, puteva i železnica u Švedskoj. Prema nacionalnom planu Švedske za period od 2022. do 2033. predviđeno je oko 70,3 milijarde evra za proširenje i obnovu postojeće železničke i drumske saobraćajne mreže.

Dan dobavljača je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Nordijskom poslovnom alijansom. Preduzeća iz Srbije mogu se dalje informisati na sajtu Švedske agencije, Startsida – www.trafikverket.se

Izvor: Ambasada Švedske u Srbiji