BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa predstavnicima nevladininih organizacija o dodeli bespovratnih sredstava za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine, ukazavši na značaj civilnog društva za ukupan razvoj zemlje.

Trivan je istakao da nema razvijenog društva bez razvoja civilnog društva, čiji je značaj neprocenjiv u stvaranju društvene klime u kojoj će zaštita životne sredine biti jedan od prioriteta.

Država i resorno ministarstvo računaju na podršku civilnog društva. Ni najbogatije zemlje sveta nemaju kapcitete da sve urade same, jer je to pitanje ne samo novca, već i ljudskih resursa, i zato je važno da u postizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine imamo podršku civilnog sektora i drušva u celini, rekao je on.

Ministar je podsetio na to da cenu nebrige o životnoj sredini već plaćamo i to skupo, od posledica po zdravlje ljudi, do gubitka biodiverziteta i ekosistema koji su nam osnova života, do klimatskih promena, i upozorio na to da će bitka za zdravu životnu sredinu i dostizanje EU standarda trajati trideset godina i da neće stati, jer će te zemlje dalje napredovati.

U borbi za zdravu životnu sredinu važna nam je podrška svih, vladinog i nevladinog sektora, medija, predstavnika nauke i struke, privrede, mlade generacije ali nam je dragoceno iskustvo starije generacije, penzionera, ukazao je Trivan.

On je uputio poziv društveno odgovornim kompanijama da podrže i pomognu aktivnosti civilnog društva, i ukazao na to da je Ministarstvo ove godine izdvojilo više sredstava za podršku nevladinim organizacijama i da će nastojati da se više sredstava izdvaja za rad civilnog sektora u zaštiti životne sredine.

Ministarstvo je raspisalo javni konkurs za dodelu sredstava na koji je pristigla 291 prijava, od kojih su izdvojena 73 projekta čija će realizacija biti podržana u ukupnom iznosu od 35.000.000 dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine je povodom javnog konkursa prvi put organizovalo “info dan” kako bi zaintesovane organizacije civilnog društva bile dodatno informisane o detaljima, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.