Panel diskusija o planovima i razvojnim mogućnostima obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti i zelenoj gradnji Beograda održana je u Privrednoj komori Beograda.

Svedoci smo trenutnih svetskih dešavanja povodom pitanja energenata. Privreda razvija i unapređuje obnovljive izvore energije kako bismo adekvatno odgovorili na savremene izazove. Kriza na tržištu energenata zahteva razvoj i veću upotrebu održivih izvora energije (OIE).

Multidisciplinarni pristup u razvoju mogućnosti upotrebe obnovljivih izvora energije podrazumeva ekološko planiranje kroz zelenu infrastrukuru i zelenu gradnju.

Cilj panel diskusije bio je da se članovima Privredne komore Srbije (PKS) – Privredne komore Beograda predstave planovi i dostignuća na temu „Razvojne mogućnosti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zelene gradnje Beograda“, o čemu su govorili predstavnici Sekretarijata za energetiku, Sekretarijata zaštite životne sredine i Urbanističkog zavoda Beograda.

Istaknuta je potreba i interes u proširenju upotrebe obnovljivih izvora energije kako bi se sve interesne strane uključile u procese energetske efikasnosti i preusmeravanja kapaciteta na OIE.

Prisutnima su se obratili:

  • Nina Jandrić, sekretar Sekretarijata za energetiku Beograda, koja je prezentovala Mere energetske efikasnosti, Upotrebu obnovljivih izvora energije-solarna energija, Program energetske efikasnosti grada Beograda od 2021. do 2023.;
  • Ivana Vilotijević, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda, koja je predstavila temu uspostavljanja zelene infrastrukture grada Beograda;
  • Anica Teofilović iz Urbanističkog zavoda Beograda, koja je govorila o ekološkom indeksu, odnosno zelenoj infrastrukturi kao urbanističkom parametru;
  • Prof dr Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je prisutne privrednike uputio i informisao po pitanju tipologije stambenog fonda grada Beograda.

PKS – PK Beograda aktivno učestvuje i zastupa interese privrede u razvoju i unapređenju privrednog ambijenta i iznalaženju inovatinih i održivih rešenja, kako bi bila čvrst oslonac privredi. Sekretarka Sekretarijata za energetiku je istakla zahvalnost i pohvale za izraženu spremnost za saradnju i proaktivnost Sektora za industriju PKS – PK Beograda i koordinatora Marije Petrović i dala je predlog da se osnuje Savet koji bi se bavio pitanjima energetske efikasnosti.

Foto: P. Ranković