BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije Rio Tinto (Rio Sava Exploration d.o.o), koje je predvodila generalna direktorka Marni Finlajson.

Oni su upoznali ministra sa napretkom u implementaciji projekta „Jadar“, posebno ukazavši na dostignuća kompanije u planiranju smanjenja ekološkog otiska, odnosno uticaja na životnu sredinu, prilagođavanja i ublažavanja posledica klimatskih promena, ali i ciljevima održivog razvoja, kako u okviru ovog projekta, tako i u svetlu globalnih operacija Rio Tinta.

Trivan je ukazao na to da će Ministarstvo zaštite životne sredine dati punu podršku kako bi projekat „Jadar“, koji je od nacionalnog, ali i internacionalnog značaja, bio uspešno realizovan.

On je istakao da je garant uspešnosti saradnje upravo u opredeljenju ove kompanije da u svom poslovanju primenjuje najveće nacionalne i svetske ekološke standarde i standarde zaštite na radu, saradnje sa lokalnim zajednicama i kvaliteta.

Finlajson je naglasila da vizija i posvećenost zaštiti životne sredine koje izražava ministar predstavljaju veliki podstrek i podršku uspešnoj realizaciji projekta „Jadar“, i dodala da će „Rio Tinto“ nastaviti sa unapređenjem poslovanja radi obezbeđenja zdravije i bezbednije životne sredine.

Na sastanku je potvrđena uspešna saradnja u primeni dosadašnjih faza projekta „Jadar“ i dogovoren njen nastavak i intenziviranje u cilju daljeg napretka realizacije ovog značajnog projekta, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.