SREMSKA MITROVICA – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan danas je svečano pustio u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda na farmi za uzgoj tovnih svinja “Milovan Ivanković” u Zasavici, kod Sremske Mitrovice.

Celokupno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje je izgrađeno po “Ozonvej” domaćoj tehnologiji, jedinstveno je u svetu po inovatinom rešenju prerade otpadnih voda koje nastaju prilikom uzgoja svinja.

Trivan je tom prilikom istakao da je poljoprivreda nesumljivo najveći zagađivač životne sredine, a farme za uzgoj svinja jedan od najvećih izvora takvog zagađenja.

Ministar je istakao da je domaća tehnologija, koja je bazirana na smeđim algama, primer odlične primene srpske inovacije u prečišćavanju otpadnih voda.

On je izrazio zahvalnost vlasniku poljoprivrednog gazdinstva Milovanu Ivankoviću koji se ovakvim pionirskim poduhvatom opredelio za ulaganje u zaštitu životne sredine.

Prema njegovim rečima, značaj ovog i sličnih projekata je tim veći, jer obezbeđuje proizvodnju zdravije hrane, očuvanje životne sredine i uspostavljanje evropskih ekoloških standarda u ovoj privrednoj grani.

On je naveo da je osnovni prioritet u zaštiti životne sredine u Srbiji izgradnja 356 sistema za prečišćavanje otpadnih voda, što će zahtevati ulaganja od približno pet milijardi evra.

Međutim, pored državnih, neophodno je još približno hiljadu manjih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u privatnom sektoru, naglasio je ministar, pri čemu je podsetio na to je uputio poziv svima koji se bave proizvodnjom i generišu otpadne vode na bilo koji način, da misle unapred i preduzimaju korake ka blagovremenom rešavanju ovog problema.

Vreme koje dolazi će nam nametnuti standarde, da ono što proizvodite nećete više moći da prodate ni na domaćem, ni na stranom tržištu, a da pri tom niste primenili sve mere zaštite životne sredine. Samo oni koji misle unapred će moći to da rade. Oni koji to ne budu uradili na vreme, imaće ozbiljnih problema, upozorio je Trivan i dodao da će država stvaranjem povoljnog miljea pomoći u ovom procesu.

Ivanković je istakao da je ulaganjem sopstvenih sredstava u uspostavljanje jedinstvenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obezbedio zaštitu životne sredine, pre svega podzemnih voda, doprinoseći očuvanju prirodnih vrednosti Specijalnog rezervata prirode “Zasavica” koji se nalazi u blizini.

On je naveo da je na taj način obezbedio i ostvarivanje savremenih evropskih standarda u proizvodnji, uz povoljnu ekonomsku projekciju i veću energetsku efikasnost.

Direktor kompanije “Ozonvej” Željko Pantić ukazao je na prednosti u primeni ovog jedinstvenog rešenja za preradu otpadnih voda pretežno organskog sadržaja.

On je naglasio da je takvo postrojenje energetski efikasno jer troši znatno manje električne energije za svoj rad, ekonomično jer ostatak suve materije iz procesa prečišćavanja može da se koristi kao visokokvalitetno đubrivo ili bioenergent, i efikasno jer se otpadne vode prečišćavaju do tehničke vode druge kategorije koja se kao takve ispuštaju u recipijent.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević naglasio je da to ministarstvo preduzima sve mere za jačanje svinjarstva kao izuzetno perspektivne poljoprivredne grane.

On je najavio da će se u tom cilju, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, raditi na iznalaženju načina za podršku poljoprivrednim proizvođačima u uspostavljanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda i neophodnih savremenih standarda zaštite životne sredine.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine