U okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama”, ambasada Švedske u saradnji sa Fabrikom fotografa i Aleksandrom Crnogorcem organizuje izložbu fotografija pod nazivom “16 žena”.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 11. decembra u 18 časova u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Izložba prikazuje portrete 16 žena iz javnog života Srbije koje daju svoju podršku svim ženama koje su preživele ili se suočavaju sa psihološkim nasiljem u različitim oblicima.

Cilj izložbe je da se ukaže na ovaj vid zlostavljanja koji često ostaje nevidljiv i nepriznat, kao i da se podstaknu žene na hrabrost i snagu da se tome odupru.

Izložba takođe ima za cilj da se širi svest o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i da promoviše rodnu ravnopravnost i ljudska prava.

Izložba će biti otvorena do 11. januara 2024. godine.

Iste večeri, u 20 časova biće prikazan švedski film Čarter iz 2020. u režiji Amande Kernel. Govori o majci koja u postupku razvoda kidnapuje svoju decu odvedivši ih na Tenerife. Film je nominovan za nagradu Nordijskog filmskog saveta. Iste godine Švedski institut za film ga je nominovao za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film. Ulaz na projekciju filma je besplatan.

Radno vreme Filmske galerije svaki dan od 16 do 21h.

Izvor: Ambasada Švedske u Srbiji