NOVI SAD – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da je poljoprivreda planetarno najveći zagađivač životne sredine, pre svega zbog upotrebe hemijskih sredstva koja se koriste za zaštitu bilja, a potom i zbog nedovoljne pošumljenosti koja dovodi do erozije zemljišta.
Trivan je na tematskom skupu „Poljoprivreda – od zagađivača do čuvara životne sredine – uslov za integracije u EU“ upozorio na to da se godišnje čak sa jednog hektara izgubi tona kvalitetnog zemljišta.
On je naveo da će ministarstvo na čijem je čelu u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naredne godine krenuti u edukaciju kako bi se standardi koji se tiču zaštite životne sredine u poljoprivredi promenili.
Srbija u zaštitu životne sredine treba da uloži približno 15 milijardi evra u narednih 25 do 30 godina, ukazao je ministar i najavio veća izdvajanja iz budžeta za ekologiju u 2018. godinu.
Na skupu su predstavnici resornih ministarstava i pokrajinskih sekretarijata, kao i stručnjaci u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, govorili o bezbednom uklanjanju otpada, pravilnom odlaganju ambalaže od zaštitnih hemijskih sredstava i očuvanju kvaliteta zemljišta sa aspekta zaštite životne sredine.
Događaj, koji je održan u Novom Sadu, organizovali su „Dnevnik–Poljoprivrednik“ AD, Privredna komora Vojvodine i Zadružni savez Vojvodine.
(Izvor: Vlada Republike Srbije)