BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan razgovarao je danas sa predstavnicima delegacije Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP), koju je predvodio koordinator za Mediteran Gaetano Leoni.

Trivan je na marginama ministarske konferencije “Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi”, koja se održava u Beogradu, preneo zahvalnost UNEP-u na tome što je odabrao Srbiju za domaćina ovog značajnog skupa.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što ova najveća svetska organizacija za životnu sredinu ceni napore koje naša zemlja čini na otvaranju i rešavanju ključnih ekoloških pitanja i jačanju međunarodne saradnje u tim okvirima.

Srbija je preduzela ozbiljne korake za otvaranje Poglavlja 27, rešavanje pitanja zagađenja, odnosno korake koji nas približavaju razvijenim evropskim zemljama.

Leoni je rekao da zemlje regiona odlikuje očuvan biodiverzitet, bogatstvo resursa i znatni razvojni kapaciteti, zbog čega je smanjenje zagađenja naročito značajan zadatak, ne samo za ovo područje, već i za celokupnu međunarodnu zajednicu.

On je izrazio punu podršku Srbiji u njenim naporima u unapređenju životne sredine, kao i njenim međunarodnim inicijativama.

Održavanje ove konferencije u Beogradu i njeni rezultati biće od najvećeg značaja za održavanje konferencije Skupštine UNEP u Najrobiju naredne godine, zaključio je Leoni.