BEOGRAD – Najveća akcija sadnje stabala u Srbiji, “Zasadi drvo”, čiji je cilj očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj, zvanično je počela danas u Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu.

Akciju su pokrenuli Adria Media Grupa (AMG) i DM drogerie markt, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za šume, JP Srbijašuma, JP Vojvodinašuma, Pokreta gorana Srbije i Privredne komore Srbije.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena akcija, četvoromesečna kampanja “Zasadi drvo” baviće se edukacijom i podizanjem svesti o značaju šuma, posle čega na jesen počinje pošumljavanje.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedmović ocenio je da je akcija veoma važna i pozvao građane da se pridruže u što većem broju.

– Kada planirate bolju budućnost i imate viziju, sadite drveće. Ovom akcijom značajno ćemo obnoviti površine pod šumom, ali ćemo i dodatno jačati odbrambene kapacitete u pogledu smanjenja posledica od bujičnih voda i poplava – rekao je Nedimović.

Dodao je da bez šuma ne može da se reši ni problem poplava, ni zagađenost vazduha u gradovima.

– Cilj je da se zasadi što više stabala drveća, odnosno više nego što bi kroz proces razvoja industrijske proizvodnje nestalo. Nastojaćemo da se sadnja obavi tamo gde je najpotrebnije – rekao je Nedimović.

Lokalne samouprave već predlažu mesta na kojima će se stabla saditi, a Uprava za šume predlaže da se to čini na mestima na kojima zbog seče nema dovoljno stabala.

– Predložiću da to budu područja gde je bilo bujičnih poplava, i gde postoji potreba da se uspori tok vode – rekao je ministar i dodao da su to područja Kraljeva, Guče i Krupnja.

Milan Veljić sa Instituta za botaniku i upravnik Botanicke bašte Jevremovac rekao je da se ove godine obeležava 130 godina postojanja te bašte:

– Nastavili smo Pančićevu ideju da se građani ovde edukuju o biljkama, kako iz Srbije, tako i iz sveta. U Jevremovcu imamo 300 drvenastih vrsta, više od 1.000 zeljastih biljaka, do 1.000 biljaka u stakleniku iz tropskih predela.

On je pokretače akcije sadnje stabala posavetovao da imaju u vidu da je bitno da se zna šta se na ovim prostorima može saditi i kako.

Direktor AMG Igor Žeželj rekao je da se nada da će akciju pratiti veliki odziv građana, a član uprave DM Srbija Predrag Petrović da je reč o važnom projektu da bi se obezbedila budućnost u kojoj svako može da deluje i živi održivo.

Direktor Uprave za šume Saša Stamatović istakao je da su šume prepoznate kao najbitniji kopneni ekosistem, koji ima ključnu ulogu u regulisanju štetnih efekata klimatskih promena. Podsetio je da je 29,1% teritorije Srbije šumovito, i da je to više nego što je na primer bilo 1937. godine, ali da je i dalje nedovoljno.

U akciji, tokom koje se očekuje da će biti zasađeno 50.000 stabala širom Srbije, moći će da učestvuju i građani. Oni će poslednje subote u oktobru imati priliku da zasade svoje drvo. Za svakog građanina koji bude želeo da zasadi svoje drvo, biće obezbeđene sadnice na određenim lokacijama širom Srbije, a tačna mesta i početak prijavljivanja biće obajvljeni početkom septembra u okviru kategorije “Zasadi drvo” na portalima Kurir i Espresso.

Fotografija: Pixabay