hazardous waste

NOVI SAD  – Na prostoru fabrike “Hemijska industrija Novi Sad” (HINS), koja je u stečaju, u Novom Sadu pronađeno je više od 1.000 tona potencijalnog toksičnog otpada, saopštilo je 26. januara Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vlasnik “Step Transa”, koji je zakupac prostora na kome je otpad pronađen, lišen je slobode. Izvorišta pijaće vode su, tvrde nadležni, bezbedna, jer se nalaze više kilometara daleko, sa druge strane Dunava, javila je Radio televizija Vojvodine.

“Ovaj prostor je, po našim saznanjima, izdat “Step Transu Doo”, odnosno njegovom vlasniku koji je ovde skladištio između ostalog i opasan otpad. On je imao dozvolu od 2012. za skladištenje opasnog otpada i on ima urednu dokumentaciju za svega 32 tone takvog otpada, a u krugu bivše fabrike se nalazi 1.080 tona za koji ne postoji adekvatna dokumenatacija. Zakupac i vlasnik “Step Transa” je juče lišen slobode”, izjavio je za RTV pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan smatra da se ne radi o takozvanom “istorijskom otpadu”, već da je opasan otpad dovožen sa drugih strana, i istraga će, kaže, ići u tom pravcu.

Istraga i analize tek treba da utvrde koliko je pronađeni otpad toksičan, odakle potiče i koliko ga stvarno ima. Radi se o različitim vrstama otpadnih ulja, a postoje indicije da je deo toga korišćen za grejanje različitih objekata.

Gradske i pokrajinske službe će izvršiti sve dodatne analize i podzemnih voda bunara zbog preventive, kaže ministar Trivan i ističe da je čitava akcija otkrivanja ovog ilegalnog skladišta koordinisana između njega i predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića.

“Hemijska industrija Novi Sad” (HINS) u stečaju, koja se nalazi u fazi privatizacije, je procenjuje Trivan, očigledno bila pogodan prostor da neko skladišti opasan otpad, verujući da će izbeći kontrolu državnih organa.

Akcija koju su zajednički realizovali Ministarstvo zaštite životne sredine sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Osnovnim javnim tužilaštvom Novog Sada i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, predstavlja nastavak angažovanja nadležnih organa na otkrivanju protivzakonitog upravljanja i odlaganja opasnog otpada u Srbiji, navelo je Ministarstvo.

„Ovo je zločin prema sopstvenom narodu i državi, i tako se treba tretirati“ istakao je Trivan. „Insistiraćemo da se odgovorni sankcionišu na najstroži mogući način. Nastavićemo sa akcijom otkrivanja i kažnjavanja nesavesnog postupanja opasnim otpadom u Srbiji, i nećemo se zaustaviti. Obrenovac i Novi Sad su početak, i vreme je da se Srbija već jednom normalizuje što se toga tiče“, rekao je Trivan.

Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa pokrajinskim i gradskim vlastima će preduzeti sve mere da se pronađeni opasan otpad ukloni u najkraćem mogućem roku. U daljem toku istrage biće utvrđeno poreklo otpada, i u kojoj meri je opasan za život i zdravlje ljudi. Prvi rezultati ispitivanja opasnog otpada biće dobijeni za desetak dana.

Ministarstvo će objaviti kontakt, odnosno elektronsku adresu i broj telefona na koji će svi građani moći da prijave slučajeve za koje sumnjaju da je reč o neadekvatnom zbrinjavanju opasnog otpada, a nadležne institucije shodno tome reagovale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *