Kompanija CPI Property Group, koja upravlja portfoliom STOP SHOP ritejl parkova u Srbiji, učestvovala je na skupu “Savremeni pristupi i trendovi Facility Management-a u izazovnom vremenu” u oraniziciji Facility Management biznis asocijacije Srbije (FMBAS). Kompanija je od nedavno i član FMBAS-a, koji radi na unapređenju položaja Facility Management industrije u cilju obezbeđivanja održive budućnosti i povećanja vrednosti nekretnina.

Događaj je okupio brojne kompanije koje učestvuju u ovoj dinamičnoj industriji, bilo kao lideri u pružanju specijalizovanih usluga upravljanja objektima ili kao veliki korisnici istih.

Govoreći iz ugla jednog od najvećih korisnika ovih usluga u retail okruženju, menažerka operacija CPI Property Group za Srbiju Maja Marić predstavila je studiju slučaja STOP SHOP ritejl parkova. Ona je objasnila na koji način STOP SHOP koristi FM usluge za održavanje svojih objekata na 14 lokacija u Srbiji.

“Naši STOP SHOP ritejl parkovi zahtevaju svakodnevnu brigu koja garantuje održivu vrednost prostora, a s druge strane rasterećuje naše zakupce i obezbeđuje sjajno iskustvo za naše posetioce. Zato smo se od starta našeg poslovanja u Srbiji pre osam godina opredilili za sveobuhvatan pristup i profesionalno upravljanje kojim se postiže funkcionalnost maloprodajnih objekata i tome pristupamo iz dva ugla – preventivnog i korektivnog. Ovo podrazumeva široku lepezu usluga i angažman mnogobrojnog osoblja i u ovoj brzorastućoj industriji jednostavno moramo biti spremni na to. Redovna kontrola ključni je element u ovom zahtevnom procesu, jer se njome postižu sigurnost i bezbednost tekućeg poslovanja“, istakla je Maja Marić, menadžerka operacija i liderka beogradske kancelarije CPI PG za tržište Srbije.

Održiva rešenja u facility managementu (FM) naročito su dobila na značaju pod pritiskom energetske krize uzrokovane nepovoljnom geopolitičkom situacijom u svetu. Zato se u STOP SHOP ritejl parkovima posebna pažnja posvećuje pronalaženju i implementiranju rešenja koja su usmerena na uštedu energije.

„Primena najboljih zelenih tehnologija kao što su LED osvetljenje, energetski efikasni HVAC sistemi i solarni paneli omogućila nam je da smanjimo količinu otpada i optimizujemo energetsku efikasnost u STOP SHOP ritejl parkovima. Ovi sistemi zahtevaju posebne mere održvanja koje su takođe deo redovnih FM protokola. Posebno smo ponosni na to što smo zajedno sa našim zakupcima, uvođenjem veoma jednostavnih sistema uštede, poput isključivanja osvetljenja na parkinzima i ispred objekata sat ranije, uspeli da dostignemo uštedu od čak 21 odsto u pojedinim ritejl parkovima“, dodala je Maja Marić tokom svog izlaganja na konferenciji.

STOP SHOP portfolio u Srbiji čini 14 ritejl parkova širom Srbije sa ukupno 126.050 kvadrata maloprodajnog prostora. CPI Property Group je na retail tržištu Srbije prepoznat kao lider u oblasti zelene gradnje i primeni održivih rešenja. Svi STOP SHOP ritejl parkovi u Srbiji nose BREEAM sertifikat, a kompanija je i član Saveta zelene gradnje Srbije.

Izvor: Executive Group