Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas na konferenciji „Energetika na Balkanu da je energetika, posebno sektor obnovljivih izvora, najbitniji za privredni razvoj, investicije i nova radna mesta, posebno u momentima krize.

Mihajlović je na konferenciji „Energetika na Balkanu: Tranzicija ka obnovljivim izvorima energije i poboljšanje energetskih mreža“, koju organizuje predstavništvo Konfederacije italijanske industrije u Srbiji (Confindustria Serbia), istakla da je energetsku bezbednost u narednim decenijama nemoguće planirati bez brige o životnoj sredini i saradnje i povezivanja.

Zajedno sa investitorima, našim partnerima iz Italije i ambasadorom, razgovaraćemo o unapređenju bilateralnih odnosa i poboljšanju saradnje u energetskom sektoru, dodala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, od 2009. godine Srbija i Italija su strateški partneri, italijanske kompanije koje posluju kod nas zapošljavaju približno 50.000 ljudi, ali je važno da se povećaju investicije u energetici, pre svega u obnovljive izvore energije (OIE).

Potpredsednica Vlade je navela da se energetika i obnovljivi izvori energije prirodno nameću kao sektor koji može da donese privredni rast, investicije i nova radna mesta.

Imamo potpuno nov zakonodavni okvir, pohvaljen od cele Evrope, posebno Zakon o korišćenju OIE, ali i sve uslove za nove investicije i potrebno je da što pre počnemo da sarađujemo. Sada je trenutak da pokrenemo potpuno novi investicioni ciklus i da javni sektor i privatne kompanije učestvuju u tome, poručila je ona.

Koristan link: Konfederacije italijanske industrije u Srbiji

Izvor/Foto: EkoForum/P. Ranković