SAN FRANCISKO – Optužba na račun hemijskog koncerna Monsanta i matične firme Bajera kaže da njihov herbicid izaziva rak, a da oni na to namerno ne upozoravaju. Proces u San Francisku je odlučujući za ishod više hiljada sličnih tužbi.

Monsanto je u Sjedinjenim Državama ponovo na optuženičkoj klupi zbog spornog herbicida na bazi glifosata. Divovski koncern je prošle godine već jednom nepravosnažno osuđen, a sada u San Francisku počinje drugi proces sa istom optužbom: “Raundap”, prodajni hit Monsanta kojim se korisne biljke štite od korova i štetočina, navodno izaziva rak. U aktuelnom procesu Edvin Hardeman tvrdi da je zbog “Raundapa” oboleo od raka limfnih žlezda.

Koncern koji u međuvremenu pripada nemačkom Bajeru optužen je da je svesno prećutkivao opasnosti ovog hemijskog sredstva. Na kocki su ugled i mnogo novca. Jer ovo bi moglo da bude odlučujuće za lavinu od 9.300 tužbi samo u Sjedinjenim Državama.

Milijarde u igri

Prva presuda prošlog avgusta glasila je da je Monsanto kriv. Divejn Džonson je pred porotom dobio odštetu od 289 miliona dolara, ali je sutkinja kasnije smanjila tu sumu. U toku je žalbeni postupak.

No osuda je po sebi bila težak udarac za Bajer čije su akcije masovno izgubile na vrednosti. Nemački gigant je preuzeo Monsanto za čak 63 milijarde dolara, formirajući tako najveći farmaceutski i hemijski koncern sveta.

Trenutni proces je još opasniji po Bajer – radi se o takozvanom Bellwether Trial, nekoj vrsti pilot-suđenja čiji ishod može postati presedan i uticati na hiljade drugih procesa. Slučaj je takođe prvi put pred okružnim sudom. U tužbama protiv Monsanta prednjače poljoprivrednici, baštovani, ali i potrošači koji su imali dodira sa spornim herbicidom.

Suprotstavljene studije

Izazov pred porotom je veliki posebno jer se radi o komplikovanim naučnim pitanjima. Monsanto i Bajer su se dugo pozivali na oko 800 studija koje su tobože pokazale da glifosat može “bezbedno da se koristi i da ne izaziva tumor”, ali su kasnije morali da priznaju da nisu sve studije ispitivale veze ovog sredstva i teške bolesti.

Tužioci takođe imaju naučne argumente, recimo dve novije studije nepovoljne po Bajer. Ali pre svega se pozivaju na Međunarodnu agenciju za istraživanje raka koja je deo Svetske zdravstvene organizacije i koja je pre četiri godine svrstala Monsantov herbicid u “verovatno kancerogene” supstance.

U Leverkuzenu se uzdaju u odluku nadležnog sudije Vinsa Čabrije da podeli proces u dva dela. Najpre će se utvrđivati da li je glifosat kancerogen, pa ako jeste, onda da li je koncern dovoljno upozorio na rizike. Bajer i Monsanto bi trebalo da izgube oba “poluvremena” da bi zapravo izgubili.

Izvor: dw, dpa, afp, rtr