Brojne kompanije realizuju različite projekte kako bi svojim primerom pokazale značaj održivosti za očuvanje naše planete.

Međutim, kompanija Lidl, sa svojim projektom „Dobro se reciklažom vraća“ otišla je korak dalje, i u svojih pet prodavnica postavila aparate za reciklažu PET i ALU ambalaže od pića kupljenih u Lidlu. Potrošači za svaku recikliranu ambalažu mogu da dobiju vaučer za umanjenje računa u iznosu od 5 dinara ili da isti iznos doniraju fondaciji „Budi human“.

Ekološko-humanitarni projekat „Dobro se reciklažom vraća“ pokrenut je sa ciljem testiranja spremnosti potrošača da učestvuju u ekološkim inicijativama, uz dodatnu vrednost koju daje mogućnost doniranja. Na ovaj način prikupljaju se i relevantni podaci sa tržišta Srbije, budući da je ovaj projekat najpribližniji modelu depozitnog sistema kakav se implementira i u pojedinim zemljama Evrope.

U okviru projekta, od prošle godine postavljena su dva aparata za reciklažu – u Novom Sadu i Nišu, a od nedavno su postavljena i dva nova u prodavnicama u Beogradu, na Vidikovcu u ulici Kneza Višeslava 61V i u Borči, na adresi Bratstva i jedinstva 2D.

Kompanija Lidl kroz ovaj projekat ne samo da brine o potrošačima i kućnom budžetu, već ih stimuliše da brinu o životnoj sredini i na taj način kreiraju bolju budućnost za sve nas, a prvi utisci potrošača su vrlo pozitivni.

U pilot fazi u kojoj se projekat trenutno nalazi pokazalo se da primena iskustava i rešenja iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije značajno može ubrzati uvođenje koncepta cirkularne ekonomije na tržište Srbije.

Koristan link: https://kompanija.lidl.rs/odrzivost-u-lidlu/inicijative-i-projekti/dobro-se-reciklazom-vraca

Izvor: Lidl