BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan primio je danas delegaciju koju su činili predstavnici internacionalne kompanije “SafBon Water Technology”, austrijske kompanije “KWI”, kao i Ambasade NR Kine u Srbiji.

Gosti su tom prilikom Trivana i njegove saradnike informisali o profilu i stručnim kapacitetima kompanije “SafBon”, čije je sedište u Šangaju i koja posluje širom sveta.

Oni su takođe predstavili rešenja tretmana otpadnih voda, i iskazali zainteresovanost da najnovije tehnologije donesu u Srbiju jer smatraju da naša zemlja predstavlja tržište sa veoma velikim potencijalom.

Delegacija je objasnila da se kompanija “SafBon” bavi ulaganjem, planiranjem i izgradnjom postrojenja i pružanjem usluga u oblasti energetike i zaštite životne sredine sa tradicijom dugom 30 godina.

Prema njihovim rečima, osnovne oblasti poslovanja obuhvataju preradu komunalnih i industrijskih voda, tretman čvrstog otpada, a kompanija je posebno posvećena istraživanju i razvoju novih tehnologija i vlasnik je 75 patenata u Kini.

Tokom razgovora predstavljeno je rešenje tretmana otpadnih voda kroz primenu takozvanih membranskih procesa filtracije vode, kao što su ultrafiltracija, tretman keramikom i reverzna osmoza.

Predstavnici Ambasade NR Kine su ukazali na to da Srbija, kao i kompanija “SafBon”, imaju punu podršku te zemlje, napomenuvši da postoji izvanredna saradnja Kine i Srbije u svim oblastima.

Trivan je, izražavajući zahvalnost na poseti, rekao da je pomenuta kompanija dobrodošla, posebno što iza nje stoji Kina sa kojom naša zemlja ima odlične bilateralne odnose, a posebno ekonomske, što nam daje sigurnost da možemo dobiti najbolje tehnologije u preradi otpadnih voda.

U Srbiju mogu da uđu samo čiste tehnologije, i naši stručnjaci će proveriti da li svaka zadovoljava najviše standarde zaštite životne sredine. U preradu otpadnih voda, koja je jedan od prioriteta u zaštiti životne sredine, trebalo bi da se uloži do pet milijardi evra i taj novac Srbija nema, naveo je ministar.

Naša zemlja je, kako je podvukao, otvorena za saradnju. Nama je potrebna finansijska podrška, a javno-privatno partnerstvo je model za koji se zalaže jer se u Beogradu pokazao kao najbolje rešenje koje bi moglo da se primeni i u opštinama širom Srbije.

Trivan je naglasio da je zaštita životne sredine jedna od oblasti ekonomskog razvoja, koja ima podršku ne samo na državnom i entitetskom nivou, nego i na nivou opština, koje su sve svesnije svoje odgovornosti u ovoj oblasti, posebno u preradi otpadnih voda.

On je naglasio da su mnoge lokalne samouprave ograničene finansijskim i kadrovskim kapacitetima za izradu neophodne projektno-tehničke dokumentacije, u čemu će im Ministarstvo pružiti neophodnu pomoć.

U vlasništivu “SafBon” grupe, nalaze i evropske kompanije “KWI International Environmental Treatment GmbH” i “ItN Nanovation AG”, a “SafBon” je i najveći akcionar preduzeća “AquaSwiss AG”.