BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i državni ministar za zaštitu životne sredine Japana Minoru Kiući istakli su danas da su dve zemlje veoma zainteresovane za dalje jačanje dobrih bilateralnih odnosa, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je tokom sastanka sa Kiućijem, koji u svojstvu generalnog sekretara Parlamentarne grupe Japan–Srbija u Donjem domu Parlamenta Japana boravi u poseti Srbiji, izrazio zahvalnost toj zemlji na dosadašnjoj podršci unapređenju stanja životne sredine u Srbiji.

Prema njegovim rečima, tu podršku najbolje predstavljaju brojni zajednički projekti i širok obim različitih vidova pomoći koju je ova zemlja, naročito u poslednjoj deceniji, dodelila Srbiji.

On je naglasio da je Srbija otvorena za inicijative Japana za unapređenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, pri čemu je projekat izgradnje deponije „Vinča“ naveo kao primer efikasnog modela koji otvara široki put saradnje sa zainteresovanim investitorima.

Ministar je objasnio da je reč o najvećem javno-privatnom partnerstvu u regionu, u kojem učestvuje japanska kompanija „Itoču“.

Trivan je ukazao na to da su sadašnji prioriteti Srbije u oblasti zaštite životne sredine uspostavljanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom.

On je, međutim, naveo da predmet saradnje mogu biti i smanjenje zagađenja vazduha, zaštita prirode, ublažavanje i prilagođavanje posledicama klimatskih promena, pošumljavanje i druga pitanja koja se odnose na stanje životne sredine.

Ministar je izrazio očekivanje da će uskoro biti definisani dalji koraci u razvijanju mogućih oblika saradnje u vezi sa ekološkim pitanjima, uz napomenu da ona mora biti konkretna i efikasna i doneti dobrobit za obe zemlje.

Kiući je upoznao Trivana sa dostignućima Japana u oblasti rešavanja problema zagađenja vode i vazduha, rešenjima za smanjenje zagađenja u oblasti saobraćaja, koja se zasnivaju na vodoniku, satelitskom prikupljanju podataka i njihovoj distribuciji, kao primerima visoke tehnologije i odgovorne politike Japana u unapređenju životne sredine.

Japan je, kako je istakao, spreman da pomogne Srbiji u primeni savremenih tehnoloških rešenja, da omogući razmenu podataka kojima raspolaže u borbi protiv klimatskih promena, i u sveukupnom procesu usvajanja savremenih ekoloških standarda i postizanja zdravije životne sredine.

Na sastanku je zaključeno da oblast zaštite životne sredine predstavlja širok prostor za dalje produbljivanje saradnje Srbije i Japana, koje je zasnovano na jačanju političkih i ekonomskih odnosa dveju zemalja.