Predstavnik Šendženske uprave za ekološku životnu sredinu je 12. decembra podelio iskustva u očuvanju biodiverziteta u kineskom Šendženu na 7. samitu za podnacionalne vlade i gradove u okviru druge faze 15. sastanka Konferencije strana (COP15) u Montrealu, u Kanadi.

Snimak iz vazduha na šume mangrova u Šendženu, u južnoj kineskoj provinciji Guangdungu.

Prema rečima zvaničnika, Šendžen je 2005. godine stavio pod zaštitu oko 50 odsto gradskog zemljišta, a sada je pokrivenost šumama u gradu oko 39 odsto.

Ranije u novembru, najavljeno je da će biti izgrađen prvi međunarodni centar za mangrove u Šendženu na 14. sastanku Konferencije ugovornih strana Ramsarske konvencije o močvarama (COP14). Centar će pozvati globalne tropske primorske zemlje sa šumama mangrova, druge zainteresovane zemlje i međunarodne organizacije da zajednički osnuju otvoren i transparentan međunarodni pripremni komitet.

Čaplje u drveću mangrova, u južnoj kineskoj provinciji Guangdungu, januar 2022.

Šendžen je takođe osnovao 38 centara za obrazovanje u prirodi i 22 škole u prirodi, a svake godine se održavaju različite aktivnosti obrazovanja u prirodi kako bi se promovisao značaj očuvanja urbanog biodiverziteta.

Sadašnja šuma mangrova u provinciji Guangdungu pokriva oblast od 106 kvadratnih kilometara, najveću u Kini.

Izvor: China Radio International – https://serbian.cri.cn

https://serbian.cri.cn/