BASF_Photo_04

  • Naučni program BASF Chemgeneration organizuje se u 11 država Centralne i Južne Evrope, a u saradnji sa mrežom najprestižnijih naučnih ustanova među kojima je i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Program se sastoji od interaktivnih radionica koje će, na praktičan način obrazovati učenike o značaju hemije i prirodnih nauka u stvaranju održive budućnosti

BASF Chemgeneration, međunarodni naučni program namenjen srednjoškolcima, počeo je danas na Hemijskom fakultetu u Beogradu i trajaće tokom čitave školske godine. Cilj programa je da, na praktičan način, obrazuje učenike o značaju hemije i prirodnih nauka u stvaranju održive budućnosti, a godišnje će ga besplatno pohađati oko 1000 srednjoškolaca sa teritorije Republike Srbije.

BASF Chemgeneration naučni program organizuje BASF u saradnji sa mrežom najprestižnijih naučnih ustanova u zemljama Centralne i Južne Evrope među kojima je i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu.

„Sa Hemijskim fakultetom u Beogradu sarađujemo još od 2011. godine i do sada smo zajedno organizovali brojne obrazovne programe među kojima i „Kids’ Lab – Molekul je kul”, jedan od najpopularnijih naučnih programa za najmlađu decu, kroz koji godišnje prođe oko 700 osnovaca iz Republike Srbije. Zbog toga mi je izuzetno drago što će upravo Hemijski fakultet biti naš partner i na projektu Chemgeneration, koji bi po kompleksnosti i kvalitetu sadržaja trebalo da zauzme značajnu ulogu u obrazovanju učenika srednjih škola o održivom razvoju”, napomenuo je Simon Franko, izvršni direktor BASF-a u Srbiji.

BASF Chemgeneration naučni program se sastoji od interaktivnih radionica, koje će se održavati svake druge subote od 10 i 13 časova na Hemijskom fakultetu. Tokom trajanja programa učenici će izvoditi niz hemijskih eksperimenata i imati priliku da sami dođu do rešenja za neke od problema savremenog društva. Đaci će sami reciklirati papir, praviti sisteme koji mogu da prečiste prljavu vodu, izvodiće elektrolizu metala i dokazivati da postoje vrste plastike koje se mogu razgraditi za samo nekoliko nedelja.

„Prirodne nauke, novi materijali i najsavremenije tehnologije imaju sve veću ulogu u očuvanju životne sredine i održivom razvoju planete. Zbog toga je naša dužnost da, još od školskih dana, učimo decu o odgovornom postupanju sa prirodom i mogućnostima nauke da pronađe odgovore za izazove sa kojima se suočavamo. Stvaranje održive budućnosti je pitanje koje se tiče svih nas i zbog toga ga je BASF uvrstio među svoje osnovne vrednosti. Smatramo da su obrazovni programi i uključivanje dece i mladih najbolji načini da sačuvamo prirodu i smanjimo korišćenje prirodnih resursa, a nadamo se da će Chemgeneration prikazati srednjoškolcima vrednost nauke za čovečanstvo”, istakao je Franko povodom početka programa.

BASF Chemgeneration naučni program sprovodi se u 11 zemalja Centralne i Južne Evrope. Srbija je prva država u kojoj će radionice početi, dok će u ostalim zemljama krenuti u narednim mesecima. Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, napomenuo je da mu je veoma drago što ovaj program kreće upravo iz Srbije.

„Čast nam je što smo dobili priliku da budemo domaćini srednjoškolcima u Srbiji i da realizujemo deo BASF Chemgeneration naučnog programa. Hemija i prirodne nauke nisu uvek i na prvu loptu primamljivi i jasni učenicima. Oni ih često shvataju kao nešto daleko, apstraktno i komplikovano. Zbog toga je važno da đacima, na blizak i zanimljiv način, pokažemo kako funkcionišu procesi koji su im možda nejasni. Takođe, naši studenti od kojih će neki postati i profesori imaće priliku da rade sa učenicima, a kad se na sve to dodaju benefiti koje stičemo učenjem o održivoj budućnosti, jasno je da je značaj ovog programa višestruk”, napomenuo je Gržetić.

Prijave za BASF Chemgeneration radionice mogu vršiti isključivo nastavnici ili škole, a svi detalji o naučnom programu i obrasci za prijavu nalaze se na obrazovnom portalu chemgeneration.com. Prijave su moguće i putem Hemijskog fakulteta preko e-mail adrese otvorenelaboratorije@chem.bg.ac.rs.

O „Chemgeneration” naučnom programu

BASF Chemgeneration je interaktivni naučni program osmišljen s ciljem da popularizuje nauku, upozna đake uzrasta od 14 do 18 godina sa zabavnom stranom hemije i da im pomogne da razumeju kako prirodne nauke mogu da pomognu stvaranje održive budućnosti. Počeo je 2011. godine kao edukativni veb portal, da bi 2017. prerastao u kompleksniji naučni program.

Kroz ovaj program đaci će učestvovati u interaktivnim eksperimentima, videće kako nauka rešava svakodnevne probleme i koja je uloga hemije u očuvanju planete. Srednjoškolci će videti kako hemija funkcioniše izvan učionice, što će podstaći njihovu kreativnost i otkriti skrivene talente za nauku.

Chemgeneration program je namenjen svim đacima, ne samo onima koji imaju peticu iz hemije ili su posebno zainteresovani za prirodne nauke. U programu mogu učestvovati sve srednje škole, nezavisno od toga da li pružaju opšte obrazovanje ili se fokusiraju na prirodne nauke.

Chemgeneration naučni program sprovodi vodeća hemijska kompanija BASF u saradnji sa najprestižnijim univerzitetima i naučnim institucijama u Centralnoj Evropi.

O kompaniji BASF

U kompaniji BASF, mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kombinujemo ekonomski uspeh sa zaštitom životne sredine i društvenom odgovornošću. Oko 114.000 zaposlenih u kompaniji BASF doprinosi uspehu naših kupaca u gotovo svim segmentima i gotovo svakoj zemlji na svetu. Naš proizvodni asortiman organizovan je u pet segmenata: Hemikalije, Proizvodi za poboljšanje performansi, Funkcionalni materijali i rešenja, Poljoprivredna rešenja i Nafta i gas. BASF je ostvario prodaju od gotovo 58 milijardi evra u 2016. godini. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (BAS). Za više informacija posetite internet stranicu: www.basf.com.