Zaštita šumskih ekosistema duž leve obale Dunava

BEOGRAD – Područje kojim gazduje JP „Srbijašume” duž leve obale Dunava, u blizini naselja Borča, Kovilovo i Padinska skela, zadesila je prirodna nepogoda koja je izazvala ogromnu štetu te je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda predloženo da se ova šumska površina zaštiti.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu prvih procena, šumska površina zahvaćena nevremenom koja je u potpunosti uništena iznosi oko 170 hektara, a materijalna šteta približno 60 miliona. Mnogo veća je nematerijalna šteta, koja se ne može izraziti finansijski, jer je osnovna namena ovih šuma zaštita od voda. Ovi šumski kompleksi su od ogromnog značaja za stanovništvo obližnjih naselja jer je šuma predstavljala moćnu barijeru koja je štitila stanovništvo i imovinu građana od udara vetra.

Duž ovog područja koje obiluje vodom, izrazito je bogat biljni i životinjski svet, a naročito fauna ptica. Uz orla belorepana, ovo stanište naseljava i veliki broj drugih strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta, na prvom mestu ptica, a onda i drugih životinjskih i biljnih vrsta. Takođe, ovo je i lovno i ribolovno područje, pa pruža lokalnom stanovništvu i taj vid ekosistemske usluge koja je u ovom slučaju narušena.

Slično nevreme dogodilo se u septembru 2017. godine kada je zahvaćena približno dvostruko manja površina. Uz velika finansijska ulaganja, sve površine koje su tada stradale su sanirane, pošumljena je površina od 89,91 hektara.

U narednom periodu postoji mogućnost pojave još ekstremnijih vremenskih nepogoda koje će načiniti mnogo veće štete po stanovnike i infrastrukturu grada ukoliko se ovi šumski ekosistemi ne obnove, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Izvor: Beoinfo