Započet trogodišnji obrazovni program BritishCouncil-a i britanske Vlade: Učenici svih osnovnih škola u Srbiji stiču veštine za savremeno tržište rada

BEOGRAD – Na 30. Godišnjicu nastanka WWW – globalne mreže, danas je u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, britanskog ambasadora u Srbiji Denisa Kifa i direktorke British Council-a za Zapadni Balkan, Kler Sirs označen početak trogodišnjeg programa “Škole za 21. vek” koji u Srbiji kao i širom Zapadnog Balkana sprovodi British Council. Zahvaljujući investiciji britanske vlade od 10 miliona funti, milion učenika od petog do osmog razreda u regionu biće obučeno veštinama programiranja, kritičkog razmišljanja i rešavanja problema koje zahteva savremeno tržište rada.

Ovaj program se u našoj zemlji realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i obuhvatiće 1.150 osnovnih škola u svim gradovima. Ustanove će biti opremljene micro:bit uređajima (na fotografiji), džepnim računarima koji će pomoći učenicima da nauče nove digitalne veštine i osnove programiranja, na zabavan i interaktivan način.

Kler Sirs, direktorka British Council-a za Zapadni Balkan podsetila je da je British Council sproveo pilot fazu ovog programa tokom 2017/2018 godine i rezultati su bili ohrabrujući:

“Nastavnici su uvideli važnost primene kritičkog razmišljanja i rešavanja problema u nastavi, dok je kod učenika uočeno povećano interesovanje za programiranje. Krajnji rezultat je veća motivacija na časovima, timski rad i kreativnost. Učenje je postalo zabavno”, rekla je ona i dodala: “Sada ćemo, uz podršku britanske Vlade, biti u mogućnosti da sprovedemo ovaj program u svim osnovnim školama u svim gradovima širom Zapadnog Balkana”.

Povodom početka programa, Ser Alan Dankan, britanski ministar za Evropu i Amerike, u obraćanju putem video linka rekao je:

“U ime britanske Vlade i British Council-a, zadovoljstvo mi je da otvorim program “Škole za 21. Vek” na Zapadnom Balkanu, danas na 30. godišnjicu od nastanka interneta. Ova inicijativa nastala je iz želje da pomognemo da ovaj region postane stabilniji i prosperitetniji, a razvijanje veština za 21. vek podstaćiće nove generacije tehnoloških preduzetnika, kao i u stvaranje novih zanimanja. Ponosan sam što, kao u rađanju interneta pre 30 godina, Velika Britanija i u ovom poduhvatu igra ključnu ulogu.”

Ambasador Velike Britanije u Beogradu, Denis Kif, je u svom govoru istakao: “U julu mesecu prošle godine London je bio domaćin Samita Zapadnog Balkana, a premijerka Tereza Mej je tom prilikom najavila više konkretnih inicijativa i programa podrške ovom regionu. U godini u kojoj napuštamo Evropsku uniju, potvđujemo naše čvrsto opredeljenje da podržimo stabilnost, bezbednost i društveni razvoj u ovom delu sveta. Želimo da osnažimo svoja stara savezništva i da uspostavimo nova partnerstva. Velika mi je čast, što sa kolegama iz British Council-a, danas zvanično pokrećemo jedan od najvećih bilateralnih obrazovnih programa. Ovaj ambiciozan program će trajati tokom naredne tri godine i Vlada Velike Britanije se obavezala da u njega uloži 10 miliona funti. Ponosan sam na to što će čitava jedna generacija osnovaca u Srbiji biti u prilici da, uz pomoć iz Velike Britanije, razvije nove veštine i učestvuje u istorijskom projektu izgradnje škola spremnih za 21.vek i njegove izazove.”

Reforma obrazovanja je najvažnija reforma koju Vlada Republike Srbije sprovodi, a projekat “Škole za 21. vek” se potpuno uklapa u politiku Vlade na ovom polju, rekla je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić:

“Ova reforma je najkompleksnija iz tri razloga – ne postoje i neće postojati karijere za ceo život, drugo, neophodne su nam generacije koje će biti spremne za kontinuarano učenje i treće, u ovom trenutku, mi kao donosioci odluka ne znamo kako će izgledati poslovi budućnosti. Ono što je bio najveći nedostatak dosadašnjeg obrazovnog sistema je nastava puna nepotrebnih informacija. U budućnosti decu treba učiti analitičkom i algoritamskom razmišljanju, veštinama kreativnog mišljenja i rešavanja problema, veštinama 21. veka, a to je ono što Vlada svojim programima reforme obrazovanja želi da postigne. Projekat “Škole za 21. vek se uklapa u našu viziju obrazovanja u Sbiji i deo je deo onoga što mi radimo.”

Prosečna stopa nezaposlenosti mladih u zemljama Zapadnog Balkana od 31,5 odsto* jedna je od najviših u Evropi, a loš kvalitet i irelevantnost obrazovanja za tržište rada neki su od ključnih razloga. Kvalifikacije i iskustvo više nisu odučujući faktori, jer svetsko tržište rada zahteva veštine rešavanja problema, kritičkog mišljenja, digitalne pismenosti i kreativnosti. Program “Škole za 21. vek” podržava mlade ljude da se razviju u ovim oblastima kako bi mogli da da izgrade bolje šanse za poslove budućnosti.

* Svetska Banka, 2018

Izvor: British Council