Rešavanje pitanja otpadnih voda jedan od prioriteta

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da je za rešavanje pitanja kvaliteta pijaće vode u Srbiji potrebno izgraditi više od 300 sistema za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od približno pet milijardi evra.

Trivan je na stručnoj konferenciji “Srbija i evropske integracije – sektor voda“, upozorio na to da je Srbija po kapacitetu površinskih autohtonih pijaćih voda poslednja zemlja u regionu, zbog čega je neophodno da se voda koristi štedljivo.

On je rekao da je nestašica pijaće vode urgentno svetsko pitanje, koje ima ozbiljne ekonomske, ekološke, ali i socijalne posledice, i dodao da podaci Ujedinjenih nacija i svetskih organizacija govore da između pet i šest hiljada ljudi godišnje izgubi život zbog toga što nema pristup pijaćoj vodi.

Moramo učiti na greškama drugih i razmišljati unapred, preduzimajući mere da obezbedimo vodu za budućnost, naglasio je ministar i dodao da je najvažniji posao koji bi u ovoj oblasti trebalo da preduzmemo u Srbiji rešavanje pitanja otpadnih voda.

To je ujedno jedan od prioritetnih zadataka kojem je Ministarstvo posvećeno. Krenuli smo sa podrškom lokalnim samoupravama u uspostavljanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, naveo je Trivan.

Ministar je ukazao na to da je raspisan konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenja za preradu otpadnih voda za lokalne samouprave u iznosu od više od 450 miliona dinara, što je samo početak.

Ovaj posao ne može da se završi preko noći, potrebno je desetak godina, ali to će se desiti sigurno. Srbija ide u dobrom pravcu, zaključio je Trivan.

Pored ministra, na stručnoj konferenciji obratili su se državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, generalni direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović.

Pomenuta konferencija održana je u okviru obeležavanja Svetskog dana voda, 22. marta.

Voda je danas najznačajniji resurs na planeti, koji je krajnje ugrožen, a pijaća voda kao osnovno ljudsko pravo još uvek je uskraćeno značajnom delu čovečanstva, zbog čega je neophodna briga i akcija na globalnom i nacionalnom planu, ukazano je danas na manifestacijama koje su organizovane povodom Svetskog dana voda.

U zaštitu voda moramo se svi uključiti i dati svoj doprinos, zbog čega je neophodna edukacija i to od najmlađeg uzrasta. Na manifestaciji koju je organizovalo JVP „Srbijavode“ obeležavajući Svetski dan voda, Trivan se pridružio učenicima OŠ „Laza Kostić“ koji su slikom i pesmom istakli ulogu i značaj vode za naš život i život naše planete.

Fotografija: Pixabay