Počinje uklanjanje životinjskih ostataka iz Padinske skele

BEOGRAD – Uklanjanje oko 150 tona životinjskih ostataka koji se nalaze na lokaciji bivšeg društvenog preduzeća „Glutin”, u industrijskoj zoni u Padinskoj skeli, počeće naredne sedmice. Ova akcija biće sprovedena na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, potvrdio je za Beoinfo član Gradskog veća Vladimir Jestratijević.

On je rekao da je u saradnji sa Sekretarijatom za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Sekretarijatom za inspekcijske poslove Grada Beograda utvrđen pravni osnov iz nadležnosti grada i preduzete potrebne mere za rešavanje ovog problema.

– Preduzeće „Glutin” prestalo je da postoji decembra 2009. godine, a parcela sa životinjskim ostacima je u javnoj svojini Republike Srbije. Iako je uklanjanje životinjskih ostataka u nadležnosti veterinarske inspekcije i nije u neposrednoj nadležnosti Grada Beograda, gradski sekretarijati i javna komunalna preduzeća preduzeli su brojne mere za saniranje ovog ozbiljnog ekološkog problema. Ogromna količina kostiju nalazi se u blizini kanala Vizelj, nekoliko stotina metara udaljenog od najbližih stambenih objekata, pa iako su se zbog dugogodišnjeg stajanja kosti osušile i nemaju životinjskog tkiva, predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi i životnu okolinu – rekao je Jestratijević.

On je potvrdio da su ostvareni neophodni kontakti sa nadležnim ministarstvima Republike Srbije.

– Operativne mere iz svoje nadležnosti preduzela su gradska, javna komunalna preduzeća „Zelenilo – Beograd” i posebno JKP „Gradska čistoća”, koja će obezbediti izvršioce, opremu i vozilo za prevoz kostiju. Prvo vozilo velike zapremine sa životinjskim ostacima biće upućeno na preradu u ovlašćenu Veterinarsku ustanovu „Proteinka” u Somboru u ponedeljak, 8. jula. Zbog specifičnog postupka prerade kostiju, u Sombor će za sada biti upućivano nedeljno jedno teretno vozilo – rekao je Jestratijević i dodao da Grad Beograd zahvljuje udruženju građana „EKO Pančevački rit”, koje je pružilo značajnu pomoć u saniranju ovog ekološkog problema.

Izvor: Beoinfo