Kvalitet vazduha ključno pitanje u zaštiti životne sredine

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan poručio je da je vazduh univerzalni element bez kojeg je nemoguć opstanak živog sveta na planeti, dodajući da je istovremeno, kao posledica civilizacijskog razvoja, njegov kvalitet ozbiljno narušen i danas predstavlja ključno pitanje u zaštiti životne sredine.

Trivan je juče na konferenciji „Životna sredina ka Evropi“ – EnE19 ukazao na to da u aktivnostima na poboljšanju vazduha moramo delovati lokalno, a istovremeno, razmišljati globalno, menjajući fokus ka glavnim faktorima koji neposredno utiču na zagađenje vazduha, kao što su termoenergetski kapaciteti koji se koriste za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj.

On je ocenio da je privreda ključni faktor promena u društvu, dodajući da, ako želimo da poboljšamo uslove u kojima živimo, moramo menjati tehnologije i primenjivati one koje doprinose smanjenju zagađenja životne sredine.

Upozoravajući podaci Svetske zdravstvene organizacije nas podstiču na to da u Srbiji, čija je energetska bezbednost u direktnoj korelaciji sa korišćenjem uglja, pronađemo rešenja i postignemo društveni konsenzus kako bismo ostvarili zajedničke ciljeve na poboljšanju kvaliteta vazduha, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo operativno pristupa poboljšanju životne sredine, pružajući podsticaj lokalnim samoupravama da se bave ovim pitanjima i preduzimaju mere na poboljšanju kvaliteta vazduha u svojim zajednicama.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave od sledeće godine moraju planirati u okviru svojih budžeta sredstva za gašenje individualnih kotlarnica i sprovođenje mera za poboljšanje saobraćaja.

Trivan je najavio i da će, i u svojstvu kopredsedavajućeg Petog zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEA 5, iskoristiti ovaj međunarodni format za pokretanje saradnje i realizaciju zajedničkih akcija zemalja u regionu na poboljšanju kvaliteta vazduha.

U borbi za bolji kvalitet vazduha, akcije pošumljavanja su najbolji način za promenu životne sredine nabolje, poručio je ministar.

Na konferenciji su govorili i zamenik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Stanojla Mandić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aleksandar Perić i predsednik ambasadora održivog razvoja i životne sredine Aleksandra Mladenović.

Učesnici skupa su svojim izlaganjima i diskusijom ukazali na različite aspekte problema zagađenja vazduha, ali i na moguća rešenja.

Takođe, izneti su podaci Svetske zdravstvene organizacije o tome da je više od 90 odsto populacije u svetu izloženo zagađenom vazduhu i da zbog toga svake godine prevremeno umre oko sedam miliona ljudi.

Kvalitet vazduha je najveći ekološki rizik za zdravlje u Evropi, gde on prouzrokuje više od 1.000 slučajeva prevremenih smrti dnevno, što je deset puta više od broja stradalih u saobraćajnim nesrećama.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije za 2016. godinu, broj prevremeno umrlih za Republiku Srbiju iznosi 6.592 slučaja.

Konferenciju „Životna sredina ka Evropi” – EnE19, petnaestu po redu, organizovali su „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i Privredna komora Srbije.

Skup je održan povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ali istovremeno predstavlja zvaničan UN događaj, kojim se u Srbiji obeležava Evropska nedelja održivog razvoja, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine