Garaža “Obilićev venac” – prva “zelena” garaža u Evropi


BEOGRAD- Garaža „Obilićev venac“ dobila je Parksmart sertifikat i tako postala prva „zelena garaža“ u Evropi. Kriterijume za dobijanje ovog sertifikata ispunjava još samo 17 garaža na svetu, čime je JKP „Parking servis“ dokazalo da je lider u oblasti parkiranja, saopštilo je to komunalno preduzeće.
Postavljanju Parksmart plakete, zvaničnog obeležja ovog sertifikata, prisustvovali su Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Srbije, Goran Vesić,zamenik gradonačelnika Beograda i Andrija Čupković, direktor JKP „Parking servis“ Beograd.
Vesić je podsetio da je garaža otvorena u julu prošle godine i da predstavlja najmoderniju garažu u ovom delu Evrope.
Pokazalo se da sve ono što smo radili za ovu garažu ima smisla, jer ona danas ima 804 parking mesta, odnosno 200 mesta više nego nekada, garaža ima svoje solarne panele, elektropunjače, sistem za separaciju otpada i sve druge sisteme koji ispunjavaju ekološke standarde, rekao je Vesić.
Ovo je jedan od projekata koji predstavlja Beograd kao grad budućnosti, u kome treba da se razvijaju nove tehnologije, kreativna industrija i start-apovi, gde se poštuje i štiti životna sredina, poručio je Vesić.
Direktor JKP „Parking servis” podsetio je da je pre pet godina, prema preporuci Građevinskog fakulteta, garaža „Obilićev venac“ trebalo da bude zatvorena jer je bila u veoma lošem stanju.
Od devastirane garaže, ulaganjem u nju, garaža „Obilićev venac“ sada zadovoljava najviše svetske standarde. Ovaj sertifikat „zelene garaže” je nama veoma važan, 16 ih je u Americi, jedan u Kini i jedini u Evropi je ovde, rekao je on.
Uveli smo elektropunjače, smanjili potrošnju električne energije za 33 odsto, imamo veće prihode i utičemo na zaštitu životne sredine. Ovi standardi biće primenjeni i u našim ostalim garažama i na svim parkiralištima gde to bude bilo moguće, rekao je Čupković.
Ministar zaštite životne sredine čestitao je Gradu Beogradu i JKP „Parkingservis” na priznanju.
“Ekološka budućnost je stigla u Beograd i to ne samo po pitanju Vinče, već je tu sada i„Parking servis”. Samo u ovoj garaži ispoštovano je oko 150 ekoloških standarda čime je zaslužila da prva u Evropi dobije ovaj sertifikat. Beograd već godinama pokazuje izuzetnu ekološku odgovornost i to govori o drugoj vrsti svesti i želji da grad postane energetski efikasan. Posla ima još, ali kada imate ljude koji razumeju koliko je ekologija važna, ništa nije nemoguće. Kada znate šta hoćete i imate dobar plan, onda Beograd pokazuje svoje lepo lice”, istakao je Trivan, obećavši podršku i u drugim gradskim projektima.
Kako navodi JKP, Parksmart je jedini svetski rejting sistem koji definiše, procenjuje i daje priznanje održivim garažama i garažama koje imaju visoke performanse.
Ovaj sveobuhvatni sistem sertifikovane garaže razvrstava u nekoliko grupa – zlatnu, srebrnu, bronzanu i grupu takozvanih pionira. Garaža „Obilićev venac“ je jedna od četiri garaže na svetu koje ispunjavaju kriterijume za bronzani nivo, što je trenutno najviši dostignuti nivo. Postavljenim kriterijumima se vrednuju, kako projekat i izgradnja, tako i upravljanje i održavanje objekata.
Ova beogradska garaža ima solarne panele sa elektranom, LED osvetljenje sa senzorima pokreta, punjače za vozila na električni pogon, parking mesta za bicikle, kante za 6 različitih kategorija otpada, zonu za performanse i izložbe, besplatan internet za korisnike.
Ispunjavajući kriterijume Parksmart sertifikata, garaža „Obilićev venac“ je realizovala i postavljene ciljeve, kao što su povećanje energetske efikasnosti i ušteda utrošene energije, efikasnije osvetljenje i ventilacija, smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu, efikasno upravljanje garažom, promovisanje alternativnih načina transporta. Parksmart garaže nude značajne prednosti, kako za vozače, stanare, tako i za menadžere, koji upravljaju ovim objektima.
„Parking servis“ navodi da tek započinje da ide ovim „zelenim“ putem. Trudiće se, kako kažu, da Beograd dobije još ekoloških garaža sa primenjenim principima energetske efikasnosti i na taj način će, ne samo pružiti korisnicima neophodan broj parking mesta, već i sačuvati naš grad i sredinu u kojoj živimo.
(Izvor: Info servis JKP „Parking servis“ Beograd)