Fiskalni savet: Srbiji potrebno pola milijarde evra godišnje za zaštitu životne sredine


BEOGRAD – Fiskalni savet smatra da je u idućoj godini potrebno izdvojiti oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili 350 do 400 miliona evra za investicije u oblast životne sredine, jer je, kako navode, Srbija medju najzagadjenijim državama u Evropi, što ugrožava zdravlje stanovništva i doprinosi smanjenju životnog veka.
“Veličina problema u ovoj oblasti traži velike investicije u visini od osam do devet milijardi evra u narednih 10 do 15 godina”, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović na konferenciji za medije.
U Fiskalnom savetu su procenili i da bi ulaganja u iznosu 1,3 odsto BDP u oblast zaštite životne sredine dovelo do ubrzanja rasta BDP od najmanje 0,5 odsto.
Petrović je kazao da bi na godišnjem nivou otprilike 350 do 400 miliona evra u 2019. godini mogao da bude budžetski prostor, odnosno iznos koji bi mogao da se koristi za investicije u oblasti zaštite životne sredine i da bi bilo “stvarno jako loše ako bi taj novac ponovo otišao u potrošnju, na prekomerno povećanje penzija i plata u javnom sektoru ili neke druge neprioritetne troškove”.
U državnoj kasi će se, prema njegovim rečima, naći višak novca jer su smanjenji troškovi za kamate i po osnovu garancija, a privredni oporavak obezbeđuje veće prihode
Fiskalni savetuje izdvajanje od pola milijarde evra godišnje u oblast zaštite životne sredine – delom iz državne kase, a oko 150 miliona izdvajali bi lokalne samouprave i javna preduzeća.
“Tu je pre svega EPS, koji po tehnologiji proizvodnje pravi najveća zagađenja vazduha, ali ne samo vazduha, i trebalo bi da investrira u narednih deset godina oko milijardu evra, što je veliko pitanje ako se ovako nastavi sa nereformisanim EPS-om”, rekao je Petrović.
Fiskalni savet napominje da je neophodno bolje upravljanje postojećim sredstvima koja se izdvajaju za životnu sredinu.
“Što znači da ekološke takse treba da se troše isključivo za pitanja životne sredine. I to bi bio važan korak, jer sada su to već sredstva oko 100 miliona evra i to bi bio odmah dvostruko veći budžet za ekološka pitanja od onog koji imamo sada”, ističe Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.
Srbija ulaže tri puta manje sredstava u oblast zaštite životne sredine od zemalja centralne i istočne Evrope, podsećaju iz Fiskalnog saveta.
Detaljnije o preporukama na sajtu Fiskalnog saveta
(Ekoforum)