Antić: Ušli smo u značajan investicioni ciklus u energetici


NOVI SAD – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je Srbija u poslednjih nekoliko godina u oblasti energetike ušla u značajan investicioni ciklus koji će doprineti povećanju energetske stabilnosti i bezbednosti zemlje a da bi do 2020. čak 27 odsto proizvedene struje trebalo da potiče iz obnovljivih resursa.
On je, svečano otvarajući Međunarodne dane energetike i investicija na Novosadskom sajmu, poručio da je u energetske projekte uloženo bezmalo tri milijarde evra, posebno istakavši izgradnju novog bloka Termoelektrane “Kostolac”, što, prema njegovim rečima, predstavlja najveći energetski projekat u Srbiji i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi posle 30 godina.
„Ulažemo u obnovljive izvore energije, kao i u zaštitu životne sredine. Energetika i ulaganje u energetski sektor izuzetno su važni za svaku zemlju i njen razvoj”, kazao je ministar energetike, uz napomenu da je privredna situacija u Srbiji sada značajno bolja u odnosu na prethodni period.
Antić je istakao da se povećava i proizvodnja struje iz obnovljivih resursa, kao i da bi do 2020. godine čak 27 odsto od ukupne količine proizvedene struje trebalo da potiče iz takvih resursa.
Govoreći o ulaganjima u objekte gasne infrastrukture, Antić je naveo da će u 2018. godini biti pribavljena neophodna dokumentacija za gasovod Niš – Dimitrovgrad, te da se radi i na projektima gasne interkonekcije sa Rumunijom.
„Urađeno je tehničko rešenje za proširenje podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru, što će omogućiti da se dnevna eksploatacija poveća na oko 10 miliona kubnih metara prirodnog gasa. To bi obezbedilo sigurnost snabdevanja tržišta, posebno ako se u obzir uzme da sada, kada su temperature niske, dnevna potrošnja iznosi oko 14 miliona kubika”, zaključio je Antić.
Međunarodne dane energetike i investicija, koji su trajali do 2.marta, organizovali su Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Centralno evropski forum za razvoj i Novosadski sajam. Grad partner je Novi Sad, a Grad prijatelj manifestacije je Zrenjanin.
(Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike)