Mesečne arhive: oktobar 2017

Iz vetroparka u Alibunaru struja za 7.200 domaćinstava

view_image (1)

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić prisustvovao je danas u Alibunaru otvaranju vetroparka „Malibunar“, čime je ozvaničen početak izgradnje drugog vetroparka na teritoriji ove opštine, čija će snaga biti 42 megavata.

Antić je, naglasivši da je Srbija danas dobila treći vetropark i pokazala da sve više postaje zemlja zelene energije, najavio da će taj vetropark biti završen tokom 2018. godine.

On je dodao da će do kraja sledeće godine Srbija i kroz druge projekte dobiti novih 250 megavata iz energije vetra, čime će se približiti cilju da do 2020. godine ima 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora. nastavak

Višestruka korist od investiranja u ekološke projekte

view_image

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas sa članovima delegacije savezne američke države Merilend o zajedničkim iskustvima u oblastima energetike, rudarstva i zaštite životne sredine.

Antić je nakon sastanka rekao da je upotreba tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda prva ključna tema koja je definisana u razgovorima sa američkom delegacijom.

U Merilendu koriste tehnologije koje omogućavaju elektroflotaciju koja vodu prečišćava tako što iz nje izvlači sve one metale i elemente koji su deo rudarske proizvodnje, objasnio je ministar i dodao da se na taj način dobija i pozitivan rezultat u biznisu, ali i čista voda. nastavak

Kompanija Elicio završila je izgradnju vetroparka Malibunar (8 MW) koji će se sastojati od četiri turbine ukupnog kapaciteta 8 MW.

DCIM100MEDIADJI_0213.JPG

Očekivana proizvodnja vetroelektrane Malibunar je 25 GWh  godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje 7.200 domaćinstava, čime će istovremeno emisija CO2 biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Ukupna vrednost investicije,koju je kompanija Elicio uložila u vetropark Malibunar, iznosi 14 miliona evra, od čega je 9,8 miliona evra pribavljeno iz kreditaUniCredit banke.Početak  probnog rada planiran je za novembar ove godine, a rad u punom kapacitetu početkom sledeće godine.

Uporedo sa vetroparkom Malibunar, od 2010. godine, razvijali smo vetropark Alibunar, čija izgradnja je počela u junu ove godine. Vetroelektrana Alibunar imaće 21 turbinu, sa ukupnim kapacitetom od 42 MW.Ukupna vrednost investicije je 80 miliona evra, od čega je 19,1 obezbeđeno od IFC grupacije Svetske banke, a 40 miliona od komercijalnih banaka, dok ostatak od više od 20 miliona evra obezbeđuje kompanija Elicio.

Lokacije Malibunar i Alibunar izabrane su kao najoptimalnije lokacije za vetroparkove u košavaskom području Južnog Banata, a nakon preciznih istraživanja terena i merenja kvaliteta i brzine vetra, koji je utvdrila i Studija Atlas vetrova.

Takođe, naglašavamo i da su osnovna načela rada kompaniije Elicio u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i dobrog odnosa sa lokalnom zajednicom. U tom cilju uradili smo brojna istraživanja o uticaju na floru i faunu, kao i merenja buke. Lokalnu zajednicu redovno obaveštavamo o aktivnostima koje  preduzimamo, a takođe, trudimo se da, kao društveno odgovorna kompanija, pomažemo opštinu u kojoj radimo.

Kompanija Elicio, član belgijskog industrijskog giganta Nethys, vlasnik je i izvršilac projekta izgradnje vetroparkova Alibunar i Malibunar.

Više informacija na www.vetroparkalibunar.rs i www.elicio.be.

 

 

EKO Serbia proslavlja 15 godina uspešnog poslovanja

EKO Serbia konferencija 5

Hvala, Srbijo! Ovo je glavna poruka koju kompanija EKO Serbia eli da prenese povodom 15 godina svog uspešnog poslovanja u našoj zemlji.

Tokom proteklih 15 godina cilj svih aktivnosti kompanije EKO Serbia je poslovanje u skladu sa njenom osnovnom vizijom – biti prvi izbor potrošača, obezbediti usluge i proizvode vrhunskog kvaliteta uz brigu o zaposlenima i očuvanje životne sredine. Od svog osnivanja u Srbiji kompanija je u našu zemlju uložila više od 100 miliona evra, zapošljava preko700 ljudi I posluje kroz mrežu od 53 benzinske stanice sa planom dalje ekspanzije u cilju dostupnosti svih usluga širom zemlje.

Ulaganje u ljude, povećavanje konkurentnosti na tržištu Srbije i bezbednost, su najveći prioriteti za koje s kompanija zalaže. Najveću potvrdu svega navedenog daju potrošači svojim posetama našim pumpama i korišćenjem naših usluga. Naše benzinske pumpe beleže više od 1.000.000 poseta na mesečnom nivou, a jedinstveni, lokalno razvijen program lojalnosti – Smile klub ima više od 430.000 registrovanih koristika Smile programa.

Ovim povodom G-din Grigoris Stergioulis, CEO Grupacije je izjavio: “Hvala, Srbijo! Svojim poslovanjem garantujemo energetsku sigurnost cele regije u kojoj posluje Hellenic Petroleum Grupacija i želimo da iskoristimo svaku mogućnost I priliku za investiranje u sektoru energetike u Srbiji. Energetski sektor se globalno menja, naročito u našoj oblasti koja je iz geopolitičkih razloga značajna za celu Evropu. Hellenic Petroleum je jedna od naj značajnijih energetskih grupacijau jugoistočnoj evropi i investira ne samo u rafinerije već i u električnu energiju, obnovljive izvore energije, prirodni gas i istraživanja. ”Ekskluzivna vest je da će Grupacija Hellenic Petroleum učestvovati u projektu LNG terminal u Aleksandropolisusa 20% investicija kroz svoju zavisnu kompaniju Depa u kojojima 35% vlasništva.

Biti izbor broj jedan za sve potrošače je izazov, zbog toga se kompanija konstantno trudi da boravak na svim EKO pumpama učini prijatnijim i praktičnijim. Takođe, biti o dgovoran član društva je deo DNK cele grupacije, te je potpuno prirodno da su nam u fokusu teme bezbednosti u saobraćaju, obrazovanja I zaštite životne sredine – polja na kojima smo u proteklom periodu dosta učinili.

G-din Karahannas, generalni direktor prodaje za Grčku i strana tržišta kompanije Hellenic Petroleum povodom ove značajne proslave je izjavio: “ Ključn ašeg uspeha u regiji zasniva se na našoj jedinstvnoj DNK koja se sastoji iz toga da proizvodimo gorivo najboljeg kvaliteta, uz poštovanje potrošača, inovativnost i društveno odgovorno ponašanje. Ovo je samo mali deo koji možemo da pružimo zajednici I potrošačima koji su izabrali upravo nas.”

Proslava 15 godina bio je i trenutak da kao društveno odgovorna kompanija pokrenemo I inicijativu o unapređenju sadržaja Dečijih letovalištai oporavilišta na 5 lokacija u Srbiji, potpisivanjem protokola o saradnji sa njima i donacijom u iznosu od 1.000.000 dinara.

Povodom decenije ipo poslovanja u Srbiji, G-din Vuk Radović, generalni direktor kompanije EKO Serbia je izjavio: “15 godina našeg poslovanja obeležili su pre svega naši potrošači, partneri, zaposleni i dobavljači koji su nas sve ove godine pratili, svojimk omentarima unapređivali naš rad, a mi se trudili da izgodine u godinu budemo bolji i dostupniji. Daljim ulaganjem u razvoj i naše proizvode i usluge nastojimo da ostanemo na pozicijii novativnog interncionalnog lidera u oblasti energetskog poslovanja.”

Razumno koristiti geološke resurse

view_image (1)

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan ukazao je danas, prilikom otvaranja 43. generalnog sastanka organizacije Evropskih geoloških zavoda, na to da moramo sačuvati prirodne resurse, a pre svega geološke, jer su oni praktično nenadoknadivi.

Trivan je istakao značaj vodenog dobra koji je usko povezan sa geološkim potencijalima, naglasivši neophodnost podizanja nivoa svesti kod svih činilaca u društvu o razumnom korišćenju geoloških resursa i zaštiti životne sredine uopšte. nastavak

Pošumljavanjem ublažiti efekte klimatskih promena

view_image

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan poručio je danas da je pošumljavanje najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način da se ublaže efekti klimatskih promena, uz napomenu da će se resorno ministarstvo time aktivno baviti.

Trivan je, učestvujući na međunarodnom simpozijumu o klimatskim promenama „Promena klime zemlje: nauka i uticaj“ u SANU, naveo da je u poslednjih pet godina pošumljeno više od 750 hektara zemlje u Beogradu, dodavši da je to politika koju će Ministarstvo ubuduće voditi. nastavak

Prioritet prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas u Kragujevcu da je prioritet tog ministarstva prerada otpadnih voda, u koju treba da se uloži približno pet milijardi evra.

Trivan je u obraćanju novinarima istakao da će taj proces teći narednih par desetina godina, a sredstva za tu namenu biće obezbeđena kroz kredit ili javno-privatno partnerstvo. nastavak

Srpski i turski ministri životne sredine: Unaprediti saradnju u životnoj sredini kroz razradu konkretnih projekata

Trivan-i-turski-ministar-zivotne-sredine-Mehmet-Ožaseki

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa turskim ministrom zaštite životne sredine i urbanizma Mehmetom Ožasekijem.

U bilateralnom susretu dvojice ministara naglašeno je da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine i u tom smislu je predloženo formiranje komisije dva ministarstva koja će razraditi konkretne oblasti i projekte za saradnju. nastavak

Ministar Trivan sa parlamentarcima Ujedinjenog Kraljevstva: Životna sredina jedan od prioriteta u saradnji dve zemlje

Trivan-sa-parlamentarcima-Ujedinjenog-Kraljevstva

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan primio je danas visoku delegaciju oba doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i tom prilikom istakao da oblast zaštite životne sredine, neopterećena političkim hipotekama, predstavlja veliku mogućnost sa unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje.

On je upoznao sagovornike sa prioritetima ministarstva, navodeći da je reč o prečišćavanju otpadnih voda, upravljanju komunalnim otpadom, remedijaciji zemljišta, borbi protiv klimatskih promena uz pošumljavanje kao najjeftiniji i najkorisniji metod. Posebno je naglasio da je koncept javno-privatnog partnerstva, kakav je primenjen u rešavanju upravljanja otpadom za beogradsku deponiju „Vinča“, dobar primer koji može poslužiti kao model za buduće investicije. nastavak

BASF pokrenuo besplatan naučni program za 1000 srednjoškolaca iz Srbije

 BASF_Photo_04

  • Naučni program BASF Chemgeneration organizuje se u 11 država Centralne i Južne Evrope, a u saradnji sa mrežom najprestižnijih naučnih ustanova među kojima je i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Program se sastoji od interaktivnih radionica koje će, na praktičan način obrazovati učenike o značaju hemije i prirodnih nauka u stvaranju održive budućnosti

BASF Chemgeneration, međunarodni naučni program namenjen srednjoškolcima, počeo je danas na Hemijskom fakultetu u Beogradu i trajaće tokom čitave školske godine. Cilj programa je da, na praktičan način, obrazuje učenike o značaju hemije i prirodnih nauka u stvaranju održive budućnosti, a godišnje će ga besplatno pohađati oko 1000 srednjoškolaca sa teritorije Republike Srbije.

BASF Chemgeneration naučni program organizuje BASF u saradnji sa mrežom najprestižnijih naučnih ustanova u zemljama Centralne i Južne Evrope među kojima je i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu.

„Sa Hemijskim fakultetom u Beogradu sarađujemo još od 2011. godine i do sada smo zajedno organizovali brojne obrazovne programe među kojima i „Kids’ Lab – Molekul je kul”, jedan od najpopularnijih naučnih programa za najmlađu decu, kroz koji godišnje prođe oko 700 osnovaca iz Republike Srbije. Zbog toga mi je izuzetno drago što će upravo Hemijski fakultet biti naš partner i na projektu Chemgeneration, koji bi po kompleksnosti i kvalitetu sadržaja trebalo da zauzme značajnu ulogu u obrazovanju učenika srednjih škola o održivom razvoju”, napomenuo je Simon Franko, izvršni direktor BASF-a u Srbiji.

BASF Chemgeneration naučni program se sastoji od interaktivnih radionica, koje će se održavati svake druge subote od 10 i 13 časova na Hemijskom fakultetu. Tokom trajanja programa učenici će izvoditi niz hemijskih eksperimenata i imati priliku da sami dođu do rešenja za neke od problema savremenog društva. Đaci će sami reciklirati papir, praviti sisteme koji mogu da prečiste prljavu vodu, izvodiće elektrolizu metala i dokazivati da postoje vrste plastike koje se mogu razgraditi za samo nekoliko nedelja.

„Prirodne nauke, novi materijali i najsavremenije tehnologije imaju sve veću ulogu u očuvanju životne sredine i održivom razvoju planete. Zbog toga je naša dužnost da, još od školskih dana, učimo decu o odgovornom postupanju sa prirodom i mogućnostima nauke da pronađe odgovore za izazove sa kojima se suočavamo. Stvaranje održive budućnosti je pitanje koje se tiče svih nas i zbog toga ga je BASF uvrstio među svoje osnovne vrednosti. Smatramo da su obrazovni programi i uključivanje dece i mladih najbolji načini da sačuvamo prirodu i smanjimo korišćenje prirodnih resursa, a nadamo se da će Chemgeneration prikazati srednjoškolcima vrednost nauke za čovečanstvo”, istakao je Franko povodom početka programa.

BASF Chemgeneration naučni program sprovodi se u 11 zemalja Centralne i Južne Evrope. Srbija je prva država u kojoj će radionice početi, dok će u ostalim zemljama krenuti u narednim mesecima. Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, napomenuo je da mu je veoma drago što ovaj program kreće upravo iz Srbije.

„Čast nam je što smo dobili priliku da budemo domaćini srednjoškolcima u Srbiji i da realizujemo deo BASF Chemgeneration naučnog programa. Hemija i prirodne nauke nisu uvek i na prvu loptu primamljivi i jasni učenicima. Oni ih često shvataju kao nešto daleko, apstraktno i komplikovano. Zbog toga je važno da đacima, na blizak i zanimljiv način, pokažemo kako funkcionišu procesi koji su im možda nejasni. Takođe, naši studenti od kojih će neki postati i profesori imaće priliku da rade sa učenicima, a kad se na sve to dodaju benefiti koje stičemo učenjem o održivoj budućnosti, jasno je da je značaj ovog programa višestruk”, napomenuo je Gržetić.

Prijave za BASF Chemgeneration radionice mogu vršiti isključivo nastavnici ili škole, a svi detalji o naučnom programu i obrasci za prijavu nalaze se na obrazovnom portalu chemgeneration.com. Prijave su moguće i putem Hemijskog fakulteta preko e-mail adrese otvorenelaboratorije@chem.bg.ac.rs.

O „Chemgeneration” naučnom programu

BASF Chemgeneration je interaktivni naučni program osmišljen s ciljem da popularizuje nauku, upozna đake uzrasta od 14 do 18 godina sa zabavnom stranom hemije i da im pomogne da razumeju kako prirodne nauke mogu da pomognu stvaranje održive budućnosti. Počeo je 2011. godine kao edukativni veb portal, da bi 2017. prerastao u kompleksniji naučni program.

Kroz ovaj program đaci će učestvovati u interaktivnim eksperimentima, videće kako nauka rešava svakodnevne probleme i koja je uloga hemije u očuvanju planete. Srednjoškolci će videti kako hemija funkcioniše izvan učionice, što će podstaći njihovu kreativnost i otkriti skrivene talente za nauku.

Chemgeneration program je namenjen svim đacima, ne samo onima koji imaju peticu iz hemije ili su posebno zainteresovani za prirodne nauke. U programu mogu učestvovati sve srednje škole, nezavisno od toga da li pružaju opšte obrazovanje ili se fokusiraju na prirodne nauke.

Chemgeneration naučni program sprovodi vodeća hemijska kompanija BASF u saradnji sa najprestižnijim univerzitetima i naučnim institucijama u Centralnoj Evropi.

O kompaniji BASF

U kompaniji BASF, mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kombinujemo ekonomski uspeh sa zaštitom životne sredine i društvenom odgovornošću. Oko 114.000 zaposlenih u kompaniji BASF doprinosi uspehu naših kupaca u gotovo svim segmentima i gotovo svakoj zemlji na svetu. Naš proizvodni asortiman organizovan je u pet segmenata: Hemikalije, Proizvodi za poboljšanje performansi, Funkcionalni materijali i rešenja, Poljoprivredna rešenja i Nafta i gas. BASF je ostvario prodaju od gotovo 58 milijardi evra u 2016. godini. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (BAS). Za više informacija posetite internet stranicu: www.basf.com.